Πάνω από το 6% του ΑΕΠ σκαρφαλώνει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2004
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το έλλειμμα -σε ταμειακή βάση- της κεντρικής κυβέρνησης στο 11μηνο του 2004, όπου αυξήθηκε κατά 57% σε 12,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,7% του ΑΕΠ.
27
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το έλλειμμα -σε ταμειακή βάση- της κεντρικής κυβέρνησης στο 11μηνο του 2004, όπου αυξήθηκε κατά 57% σε 12,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 7,7% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει η Ελευθροτυπία, τα στοιχεία της ΤτΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταδεικνύουν ότι κύριος υπεύθυνος για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2004 είναι ο τακτικός μπροϋπολογισμός, δηλαδή εκεί που καταγράφεται η υστέρηση των δημοσίων εσόδων και η υπέρβαση των πρωτογενών δαπανών του κράτους.
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκε, το 11μηνο του 2004, σε 7,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ που είναι ο αναθεωρημένος στόχος του προϋπολογισμού..
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, σε σύσκεψη υπό τον Γ.Αλογοσκούφη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομίας, ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας επαναδιατύπωσε τις προβλέψεις του για αύξηση του ελλείμματος, στο σύνολο του 2004, σε επίπεδα άνω του 6%, έναντι στόχου 5,3%.
Οι αποκλίσεις του 2004 καθιστούν δυσχερέστερη και την πορεία του 2005, καθώς έλλειμμα 6% του ΑΕΠ συνεπάγεται πρόθετο βάρος ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου στον προϋπολογισμό και επιπλέον, μεγαλύτερη πίεση από την ΕΕ για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συρία: Οι Κούρδοι παραδίδουν και άλλη φυλακή στις κυβερνητικές δυνάμεις καθώς εκπνέει η εκεχειρία
- Ουκρανία: Αιματηρές ρωσικές επιδρομές σε Κίεβο και Χάρκοβο
- Βενεζουέλα: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας απαιτούν την απελευθέρωση του Μαδούρο
- Δόγμα Τραμπ: Πρωτοφανής στρατιωτική διάσκεψη των ΗΠΑ με 34 χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου
- Λούλα: Ο Τραμπ προσπαθεί με το «Συμβούλιο Ειρήνης» να δημιουργήσει νέο ΟΗΕ
- Ουκρανία: Εκρήξεις και πυρκαγιές στο Κίεβο καθώς η Ρωσία εξαπολύει νέα μαζική επίθεση