Aνησυχητικές ενδείξεις για φαινόμενα φοροδιαφυγής από την εικόνα των εσόδων ΦΠΑ
Aνησυχητικές ενδείξεις για φαινόμενα φοροδιαφυγής και για υποτονικές συναλλαγές στην αγορά απορρέουν από την κακή εικόνα των εσόδων από ΦΠΑ. Η «μέτρια» πορεία που είχαν εμφανίσει τους προηγούμενους μήνες επιδεινώθηκε το Νοέμβριο.
27
Aνησυχητικές ενδείξεις για φαινόμενα φοροδιαφυγής και για υποτονικές συναλλαγές στην αγορά απορρέουν από την κακή εικόνα των εσόδων από ΦΠΑ.
Όπως αναφέρει η Εξπρές, η «μέτρια» πορεία που είχαν εμφανίσει τους προηγούμενους μήνες επιδεινώθηκε το Νοέμβριο και τα έσοδα των ΔΟΥ από τον ΦΠΑ παρουσίασαν οριακή αύξηση (1,25% έναντι ετήσιου στόχου 15,3%).
Σημειώνεται ότι παραδοσιακά ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ είναι υψηλότερος συγκριτικά με τις υπόλοιπες πηγές εσόδων, ενώ το ύψος των εισροών στα ταμεία του κράτους από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη κατηγορία άμεσων ή έμμεσων φόρων.
Προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα έσοδα των ΔΟΥ από ΦΠΑ ανήλθαν το Νοέμβριο σε 635,7 εκατ. ευρώ, από 627,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα (+1,25%), ενώ πολύ καλύτερη ήταν η εικόνα στον ΦΠΑ των τελωνείων που αυξήθηκαν κατά 8,98% σε 347,8 εκατ. ευρώ.
Η διαφοροποίηση αυτή, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι τα συνολικά έσοδα μετά τις επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 14,84% το Νοέμβριο στα 3,18 δισ. ευρώ, δείχνει σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες ότι:
* Είτε η συναλλακτική κίνηση (τζίρος) στην αγορά έχει συμπιεσθεί.
* Είτε ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει χαλαρώσει, για διάφορους λόγους (όπως η πολύμηνη απροσδιοριστία ως προς τον ρόλο του ΣΔΟΕ, η εγκατάσταση νέων διευθυντών στις εφορίες κ.λπ.).
* Είτε η φορολογική συνείδηση των καταναλωτών έχει αμβλυνθεί λόγω της κατάργησης από φέτος του κινήτρου για αποδείξεις αγορών, όπως ήταν η μείωση φόρου από οικογενειακές δαπάνες.
Αύξηση 16% στα δημόσια έσοδα λόγω περαίωσης
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού το Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 16,08% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2003. Ειδικότερα, εισπράχθηκαν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,8 που είχαν εισπραχθεί το Νοέμβριο του 2003. Στο σύνολο του 11μήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2004 τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 37,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 5,48%.
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει το στόχο για αύξηση των συνολικών εσόδων φέτος κατά 6,2%. Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, το Δεκέμβριο τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά γεγονός που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι σημαντική συμβολή στην αύξηση των εσόδων έχει η ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος Νοεμβρίου είχαν αποσταλεί 274.252 εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης. Συνολικά τη ρύθμιση έχουν αποδεχθεί 63.069 φορολογούμενοι στους οποίους έχει βεβαιωθεί συνολικός φόρος 353,7 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Λένα Ζευγαρά: Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το νέο της τραγούδι «Θα, θα»
- Πυροσβεστική: Ρεκόρ με 13 συλλήψεις σε ένα διήμερο για εμπρησμούς από αμέλεια
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
- LIVE: Ολυμπιακός – Φορτούνα Σιτάρντ
- Καιρός: Έρχονται τα πρώτα 40άρια: Μίνι καύσωνας και μετά βροχές και καταιγίδες
- Τσίπρας: Αλλάζουμε τον τρόπο που κάνουμε πολιτική – Το backstage πριν τη συζήτηση με τα μέλη της ΕΛΑΣ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442