
Νέος κύκλος επαφών του Π.Μολυβιάτη εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου
Στη Ρώμη και το Λονδίνο μεταβαίνει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, που θα λάβει αποφάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
53
Σειρά διπλωματικών επαφών θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, που θα λάβει αποφάσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σε Ρώμη και Λονδίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του Τζιανφράνκο Φίνι και Τζακ Στρο.
Στόχος των συναντήσεων είναι η ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων για τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, απόφαση που θα ληφθεί στις 17 Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, την προσεχή Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο για συνομιλίες με τον Τάσσο Παπαδόπουλο και εν συνεχεία θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Κώστα Καραμανλή.
Τα αποτελέσματα των επαφών που πραγματοποιούνται αναμένεται να αντικατοπτριστούν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Προς το παρόν, το προσχέδιο συμπερασμάτων περιλαμβάνει αυστηρούς όρους για την Αγκυρα, όπως de facto αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας: «Μετά απ όλα όσα έχουν γίνει, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να επιμένει στο θέμα της Κύπρου. Αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε κατά τη διάρκεια των [ενταξιακών] διαπραγματεύσεων, όταν βρούμε αυτό που θέλουμε στις 17 Δεκεμβρίου».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε: «Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε προσχέδιο του κειμένου Συμπερασμάτων της Προεδρίας του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Βεβαίως, έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες. Πάντως, η ουσιαστική διαπραγμάτευση του κειμένου τώρα μόλις αρχίζει. Επομένως, κάθε σχολιασμός τη στιγμή αυτή θα ήταν και πρόωρος πιθανότατα δε, και αντιπαραγωγικός».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τζάστιν Μπίμπερ, Μπίλι Άιλις, SZA και Sexyy Red: Νοσταλγία στο κόκκινο στη σκηνή του Coachella
- Πανιώνιος – ΑΕΚ 57-71: Και πάλι 3η η «Ένωση», σε δύσκολη θέση για την παραμονή του ο Πανιώνιος (vid)
- Δασμοί ή κατάρρευση: Το δίλημμα της ΕΕ απέναντι στην κινεζική επέλαση
- Κικίλιας από Χανιά: Ενίσχυση του Λιμενικού στην Κρήτη με επιπλέον εναέρια μέσα, Heron drones και νέα στελέχη
- Έγραψε ιστορία ο Ματαράτσο
- 39ο συνέδριο ΓΣΕΕ: Κυρίαρχος ο Γ. Παναγόπουλος – Αύξησε δυνάμεις η ΠΑΣΚΕ

