Κινεί προδικαστική διαδικασία για την Ελλάδα μετά την απογραφή η Κομισιόν
Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώνεται η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική απογραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί προδικαστική διαδικασία, με προειδοποιητική επιστολή που θα ζητά την ανάληψη σειράς εγγυήσεων εντός δύο ετών.
53
Σήμερα, Τετάρτη, ανακοινώνεται η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική απογραφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθεί προδικαστική διαδικασία, με προειδοποιητική επιστολή που θα ζητά την ανάληψη σειράς δεσμεύσεων, σχετικά με τη βελτίωση του λογιστικού συστήματος και την κοινοποίηση στο εξής αξιόπιστων στοιχείων στην Eurostat, εντός δύο ετών.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, επικαλούμενη ανώτατη πηγή της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για παραποίηση στοιχείων σχετικά με τα ελλείμματα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει τις δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες κατά την προδικαστική διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, το χρονικό διάστημα που θα δοθεί για την ανάληψη των εγγυήσεων είναι δύο χρόνια.
Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια θα ανακοινώσει την κίνηση προδικαστικής διαδικασίας, με την κατηγορία ότι η Ελλάδα παραβίασε τον κοινοτικό κανονισμό ESA 95, που προβλέπει την κοινοποίηση αξιόπιστων λογιστικών στοιχείων στην Eurostat.
Βάσει της προδικαστικής διαδικασίας θα σταλεί προειδοποιητική επιστολή που θα ζητά τις παραπάνω εγγυήσεις, δηλαδή η Ελλάδα θα βρίσκεται δύο βήματα πριν την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς το επόμενο στάδιο είναι η αιτιολογημένη γνώμη και ακολουθεί η άσκηση προσφυγής στο Ευρωδικαστήριο. Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η διαδικασία θα σταματήσει στην προειδοποιητική επιστολή.
Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», ωστόσο, παραμένει τι είδους σύσταση θα απευθύνει ο Ισπανός επίτροπος στο Συμβούλιο Υπουργών για το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας. Η σύσταση θα βασίζεται στο άρθρο 104 παράγραφος 7, όπως τον περασμένο Ιούνιο, που είναι ηπιότερο, είτε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 104 παράγραφος 9, το οποίο ουσιαστικά θα θέσει την οικονομία της χώρας, υπό την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών, με πιθανότερη εκδοχή τη δεύτερη.
Σύμφωνα με τα «Νέα» ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο υπαγωγής της Ελλάδας στο άρθρο 104 παράγραφος 9 παραμένει ανοιχτό, όπως και το ενδεχόμενο η διαδικασία να συνεχιστεί έως την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Δούκας: Τα μεγέθη δεν κρύβονταν
Της δημοσιονομικής απογραφής υπεραμύνθηκε εκ νέου ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, λέγοντας: «Ηταν τέτοια τα μεγέθη που δεν ήταν δυνατόν να κρυφτούν. Αν δεν το κάναμε εμείς θα το βρίσκανε οι Ευρωπαιοι από μόνοι τους και είναι μεγάλη διαφορά να δείξεις εσύ κάτι και άλλο να το κάνουν οι άλλοι για δικό σου λογαριασμό».
Αναφερόμενος στο θέμα των στρατιωτικών δαπανών, σχολίασε ότι «είναι παρα πολύ μικρό σε σχέση με το σύνολο της απογραφής και πάρα πολλές δαπάνες δεν εγγράφονταν με οποιοδήποτε τρόπο. Ούτε μέσω των πληρωμών, ούτε μέσω της παράδοσης, ούτε μέσω της τελικής παραδοσης. Υπήρχαν και συστήματα που είχαν παραδοθεί πλήρως και δεν είχαν καταγραφεί πουθενά».
Ο Πέτρος Δούκας κατέληξε: «Τέλος πάντων, είναι καιρός να γυρίσουμε σελίδα σε αυτό το θέμα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καφέ: Οι Έλληνες που στέλνουν τον freddo στο εξωτερικό
- Αθήνα: Φωτιά σε διαμέρισμα στην πλατεία Αμερικής – Επί ποδός η πυροσβεστική
- Οι επιχειρηματικές κινήσεις του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι εκτός γηπέδων
- Μίμης Δομάζος: Η συγκινητική ανάρτηση από τις κόρες του για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του
- Οι δύο φάσεις της κακοκαιρίας που έπνιξε την Αττική και το κρίσιμο τρίωρο
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος που παρίστανε τον αστυνομικό – Φορούσε αλεξίσφαιρο και είχε μπλε φάρους

