27

Ανεξέλεγκτα αυξάνεται το φετινό πρόγραμμα δημόσιου δανεισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 43 δισ. ευρώ, έναντι 30 δισ. ευρώ που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει η Εξπρές, η εκτίναξή του κατά 43,3% πάνω από το στόχο είναι αποτέλεσμα σειράς δημοσιονομικών ανισορροπιών, όπως υπερβάσεις στις δαπάνες, «κρυφά χρέη» που διαπιστώθηκαν εκ των υστέρων, και σημαντική υστέρηση των εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού για το 2005 (37 δισ. ευρώ) προέρχεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με το υπόλοιπο τμήμα να αφορά κυρίως σε κάλυψη στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Π.Δούκας επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι το επίπεδο του δανεισμού φέτος θα ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το δημοσιονομικό έλλειμμα να υπερβεί το 5,3% του ΑΕΠ και δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό που κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή παραμένει ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ, το 2005.

Εξάλλου, τον επόμενο μήνα η Κυβερνητική Επιτροπή θα εξετάσει τη δημιουργία Ειδικού Σώματος Δημοσιονομικών Ελέγχων με αρμοδιότητα να θέσει στο μικροσκόπιο όλες τις δαπάνες του Δημοσίου και να τις ελέγχει από πλευράς σκοπιμότητας, αποτελεσματικότητας και νομιμότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ