27

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, εκτός απροόπτου, θα δοθεί στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός του 2005, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,9%, έλλειμμα του προϋπολογισμού 2,8% του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 109,5% του ΑΕΠ και μέση τιμή πετρελαίου 45 δολάρια το βαρέλι.

Οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού αμφισβητούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Παράλληλα, την προσεχή Τετάρτη θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για «την απαγόρευση κατάχρησης αγοράς».

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καθορίσει το νέο τοπίο για την οικονομία, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, όπως προέκυψαν μετά τη δημοσιονομική απογραφή και τις επαπειλούμενες κυρώσεις των Βρυξελλών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ