
Η Δούμα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις Πούτιν για τον διορισμό κυβερνητών
Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ενισχύονται οι εξουσίες του Κρεμλίνου, που στο εξής θα διορίζει τους 89 κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας.
31
Η ρωσική Δούμα ενέκρινε την Παρασκευή το νομοσχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ενισχύονται οι εξουσίες του Κρεμλίνου, που στο εξής θα διορίζει τους 89 κυβερνήτες των επαρχιών της χώρας.
Έτσι, οι κυβερνήτες θα διορίζονται πλέον από τον πρόεδρο και στη συνέχεια θα επικυρώνεται ο διορισμός τους από τα τοπικά κοινοβούλια. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήτες των επαρχιών εκλέγονταν με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες.
Το μέτρο αυτό αποτελεί τμήμα ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων, το οποίο προωθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας, μετά την τραγωδία στο σχολείο του Μπεσλάν -με 400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής την Παρασκευή, έπειτα από συζήτηση που διήρκεσε δύο ώρες. Υπέρ ψήφισαν 365 βουλευτές, 64 ψήφισαν κατά και τέσσερις απείχαν, όπως μετέδωσε το BBC.
Ωστόσο, οι επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απλώς θέλει να ενισχύσει τις δικές του εξουσίες και να κυβερνήσει πιο απολυταρχικά την Ρωσία. Πρόκειται για ψήφο αποδοκιμασίας του ρωσικού λαού, εκτιμά ένας ανεξάρτητος βουλευτής. «Ψηφίζοντάς το νομοσχέδιο αυτό, διακηρύσσουν ότι ο λαός δεν είναι έτοιμος για τη δημοκρατία» εξηγεί ο Βλαντιμίρ Ριζκόφ.
Η συζήτηση στη Δούμα σκιάστηκε από τις αποκαλύψεις του αρχηγού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, FSB, Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος είπε στο Κοινοβούλιο ότι περισσότεροι από 80 καμικάζι έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία της Ρωσίας.
Τόνισε ωστόσο, ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν «εξουδετερωθεί» χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων. Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη συγκρότηση ενός μόνιμου αντιτρομοκρατικού κέντρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κρήτη: Σοκαριστικό τροχαίο στον ΒΟΑΚ – Στο νοσοκομείο ένας σοβαρά τραυματίας
- Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για την ανανέωση της θητείας των τριών ευρωπαίων εισαγγελέων
- Όταν όλα «δείχνουν» Μπαρτσελόνα
- Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη για πληγέντες από τον αφθώδη πυρετό
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2026: Πόσες πιθανότητες έχει να υπερασπιστεί τον τίτλο της η Αργεντινή
- Eva Douzinas, CEO of the Rauch Foundation, On Open Pen Fish Farming In Greece

