Νέα Υόρκη: Η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος, εκτός του ότι μειώνει τις πιθανότητες γέννησης βρέφους με δισχιδή ράχη, μειώνει και το ενδεχόμενο εκδήλωσης υπέρτασης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας για την υπέρταση.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Τζον Φόρμαν παρουσίασε στοιχεία από την μελέτη Nurses’ Health Study I, στην οποία συμμετείχαν 62.260 γυναίκες ηλικίας 43 έως 70 ετών και από την Nurses’ Health Study ΙΙ στην οποία συμμετείχαν 93.043 γυναίκες ηλικίας 26 έως 46 ετών.

Καμιά από τις συμμετέχουσες δεν έπασχε από υπέρταση όταν ξεκίνησαν οι μελέτες. Κάθε δυο χρόνια για μέσο διάστημα οκτώ ετών καλούνταν να συμπληρώσουν λεπτομερή ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, τη διαδικασία παρασκευής των γευμάτων και τις συνήθειές τους αναφορικά με την υγείας, όπως για παράδειγμα η λήψη φυλλικού οξέος. Επίσης ανέφεραν τις τιμές της αρτηριακής τους πίεσης με μετρήσεις που διενεργούσαν κατ’ οίκον.

Οι επιστήμονες χώρισαν τις συμμετέχουσες σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη λήψη φυλλικού οξέος, με την μέση ημερήσια κατανάλωση να ορίζεται στα 250 μικρογραμμάρια.

Οι νεότερες γυναίκες (που συμμετείχαν στη Nurses’ Health Study ΙΙ) που κατανάλωναν 800 μικρογραμμάρια ή και περισσότερο φυλλικό οξύ ημερησίως είχαν 29% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης συγκριτικά με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από 200 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος ημερησίως. Οι μεγαλύτερες γυναίκες που έπαιρναν την υψηλότερη δόση φυλλικού οξέος είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης συγκριτικά με εκείνες που έπαιρναν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα φυλλικού οξέος.

«Τα ερωτηματολόγια ήταν πάρα πολύ αναλυτικά. Γι’ αυτό και μπορέσαμε να μετρήσουμε πόσο φυλλικό οξύ λάμβαναν οι συμμετέχουσες μέσω της διατροφής και των διατροφικών συμπληρωμάτων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι δύσκολο να πάρει κανείς 800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος μέσω μόνο της τροφής. Όλες όσες κατανάλωναν αυτή την ποσότητα έπαιρναν και συμπληρώματα διατροφής» διευκρινίζουν οι ερευνητές.

health.in.gr