51

Η πρώτη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ -η οποία υιοθετήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 18 Ιουνίου- πρόκειται να υπογραφεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «25» στις 20 Νοεμβρίου στη Ρώμη, βάσει ανακοίνωσης των Μπερλουσκόνι-Σιράκ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου -που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της 23ης γαλλο-ιταλικής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι- ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υπογράμμισε ότι η τελετή υπογραφής του Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί στην ίδια αίθουσα όπου είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Ρώμης το 1957, η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

«Θα συναντηθούμε στις 20 Νοεμβρίου στη Ρώμη για να υπογράψουμε στο ίδιο παλάτι, στην ίδια αίθουσα που υπεγράφη η Συνθήκη της Ρώμης το 1957» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός προς τους δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε ικανοποίηση για την ομόφωνη απόφαση να υπογραφεί η Συνταγματική Συνθήκη στη Ρώμη, «καθιστώντας την ως δεύτερη ιδρυτική συνθήκη».

Επισημαίνεται ότι ο τέως προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ, Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η υπογραφή της Συνταγματικής Συνθήκης θα λάβει χώρα το Νοέμβριο στη Ρώμη, δίχως να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό