
Καρδιολογικά προβλήματα υποκρύπτει η στυτική δυσλειτουργία
Ουάσιγκτον: Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη και αντιμετωπίζουν επίσης και προβλήματα στύσης ίσως υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα χωρίς να το γνωρίσουν, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Ουάσιγκτον: Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη και αντιμετωπίζουν επίσης και προβλήματα στύσης ίσως υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα χωρίς να το γνωρίσουν, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Ερευνητική ομάδα του Ιδρύματος Maugeri της Ιταλίας με επικεφαλής τον Δρ Καρμίνε Γκαζαρούσο μελέτησε τους ιατρικούς φακέλους 133 ανδρών που έπασχαν από διαβήτη (χωρίς να παρουσιάζουν επιπλοκές) και υποβόσκουσα στεφανιαία νόσο, η οποία πιστοποιήθηκε από στεφανιογραφία.
Εν συνεχεία, συγκρίθηκαν με 127 διαβητικούς οι οποίοι δεν έπασχαν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, το 33,8% των ατόμων της πρώτης ομάδας αντιμετώπιζαν προβλήματα στύσης εν συγκρίσει με το 4,7% των μελών της δεύτερης ομάδας.
Με δηλώσεις του στο Reuters ο Δρ Γκαζαρούσο επεσήμανε ότι «αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν και από μεταγενέστερες έρευνες τότε η συστική δυσλειτουργία ίσως αποτελέσει έναν πιθανό δείκτη ώστε οι διαβητικοί να υποβάλλονται σε εξετάσεις για υποβόσκουσα στεφανιαία νόσο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποβόσκουσα στεφανιαία νόσος είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου ειδικά στους διαβητικούς.
health.in.gr
- Τραγωδία στη Λέσβο: Νεκροί δύο νεαροί σε τροχαίο στον δρόμο Μόριας – Παναγιούδας
- Βέλγιο: Κάτοικοι της Τουμπίζ απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους – Κίνδυνος για έκρηξη σε φλεγόμενη αποθήκη
- Tα γυρίσματα του Grease ήταν γεμάτα ένταση – Στον «τοίχο» η Ολίβια Νιούτον Τζον
- Διοικητής νοσοκομείου Ιωαννίνων: «Αναμένουμε την ανταπόκριση του οργανισμού του Μάριου Οικονόμου» (vid)
- Γνωστός Αλβανός τράπερ ήταν στην παρέα του διαβόητου κακοποιού «Τίτι» στο Μικρολίμανο
- Ιωάννινα: Συνελήφθη ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε 31χρονο ποδηλάτη
