31

Πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρώπης βρίσκονται οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμά ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπ.Αχερν. Από τις Βρυξέλλες ο Σιράκ επανέλαβε εξάλλου την υποστήριξή του στον πρωθυπουργό του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ για την προεδρία της Κομισιόν.

«Πλησιάζουμε σε μία συμφωνία» δήλωσε ο Αχερν, έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, της οποίας προεδρεύει.

Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη «πολύ δύσκολα θέματα, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για το θέμα της λήψης των κοινοτικών αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία στο οποίο σύμφωνα με τον κ. Αχέρν υπάρχει επί της αρχής συναίνεση μεταξύ των «25» για την προώθηση της διπλής πλειοψηφίας κρατών μελών και πληθυσμού.

Υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη διάσταση απόψεων για τα συγκεκριμένα ποσοστά που θα ισχύσουν για την πλειοψηφία των χωρών μελών και του πληθυσμού και ανακοίνωσε ότι η ιρλανδική προεδρία προτίθεται να υποβάλει νέα συμβιβαστική πρόταση προς τους «25» το πρωί της Παρασκευής σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Επιμένει στην υποψηφιότητα Φερχόφστατ η Γαλλία

Όσον αφορά το έτερον «ακανθώδες» ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν, φαίνεται ότι ο… πολυπόθητος συμβιβασμός δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να επιμένουν στην υποψηφιότητα του Βέλγου πρωθυπουργού, Γκι Φερχόφστατ και τη Βρετανία να υποστηρίζει τον επίτροπό της, Κρις Πάτεν.

Ο Ζακ Σιράκ τόνισε την Πέμπτη ότι δεν αισθάνεται δεσμευμένος από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσον αφορά στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Φερχόφστατ θα μπορούσε να είναι «ένας καλός υποψήφιος».

«Γνωρίζω ότι ο κ. Φέρχοφστατ είναι ένας από τους πιθανούς υποψηφίους. Και θεωρώ ότι είναι ένας καλός υποψήφιος. Αλλά βεβαίως πρέπει να αναμένω και να δω ποίοι θα είναι και οι άλλοι υποψήφιοι» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το Reuters.

Έσπευσε πάντως να… αποκλείσει εμμέσως πλην σαφώς τον υποψήφιο που προτείνει το Λονδίνο, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι δύσκολο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να προέρχεται από ένα κράτος-μέλος, το οποίο δεν συμμετέχει σε όλες τις πολιτικές που προωθεί η ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ ούτε έχει επικυρώσει τη συνθήκη του Σένγκεν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της Κομισιόν, ο Μπέρτι Αχερν απέφυγε να τοποθετηθεί τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για την αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δεν έχει αρχίσει ακόμη και ότι οι σχετικές συζητήσεις θα διεξαχθούν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών.

Ανέφερε πάντως ότι μετά το γύρο των κοινοτικών πρωτευουσών που έκανε εν όψει της Συνόδου Κορυφής προτίθεται να παρουσιάσει απόψε στους «25» την πρόταση της ιρλανδικής προεδρίας για το διάδοχο του Ρομάνο Πρόντι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ