30

Επεισοδιακή ήταν η εκδήλωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τον Γάλλο Στ.Κουρτουά, συγγραφέα της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού». Μέλη του ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα με αποτέλεσμα να διακοπεί. «Σε μια χώρα δημοκρατική που διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ελεύθερη συζήτηση;» αναρωτήθηκε ο Γάλλος. Τελικά, η εκδήλωση έγινε σε ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα μέλη της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισαν την εκδήλωση ως «απροκάλυπτη αντικομμουνιστική παρέμβαση στην πόλη» ενώ ο γραμματέας της Χρήστος Κόφας σημείωσε ότι το βιβλίο του κ.Κουρτουά δεν είναι ιστορική διατριβή καθώς προτείνει οι κομμουνιστές να οδηγηθούν σε ένα νέα δικαστήριο της Νυρεμβέργης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης δήλωσε από την πλευρά του ότι «η διοργάνωση της εκδήλωσης από το πανεπιστήμιο είναι άκρως επικίνδυνη για την σωστή σκέψη που πρέπει να μας διακρίνει».

Την έκπληξη και την λύπη του για τις αντιδράσεις εξέφρασε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Βελέντζας και ο πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών που διοργάνωσε την εκδήλωση, Μιχάλης Χατζηπροκοπίου.

Έκπληκτος δήλωσε ο Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και καθηγητής Πανεπιστημίου. «Από πότε είναι ανέντιμο να είναι κανείς αντικομμουνιστής;» αναρωτήθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ χαρακτήρισε το ΚΚΕ «ένα από τα πιο βλακώδη σε όλη την Ευρώπη».

Σε ξενοδοχείο η εκδήλωση

Η εκδήλωση μεταφέρθηκε τελικά σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο συνεδρίου «Remembering Communism: Celebrating 15 years of Democracy in Eastern Europe» και με διοργανωτή το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας