Ορλάντο: Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών από τις ασθματικές εγκύους προστατεύει μελλοντικά τα παιδιά τους έναντι του άσθματος, σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε στο διεθνές συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Νοσημάτων Θώρακος.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια με επικεφαλής τον Δρ Φρανκ Γκίλιλαντ ανέφεραν πως η συχνή κατανάλωση ψαριών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, όπως σολομού και πέστροφας, παρέχουν στα παιδιά σημαντικά μελλοντική ασπίδα κατά του άσθματος.

Ωστόσο, προειδοποίησαν πως η κατανάλωση κατεψυγμένων φιλέτων ψαριού (fish sticks) επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τα εν λόγω ψάρια τηγανίζονται και περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν την τάση να αυξάνουν το ενδεχόμενο εμφάνισης φλεγμονής στο αναπνευστικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες επέλεξαν ένα μεγάλο αριθμό παιδιών από διάφορα σχολεία της Νότιας Καλιφόρνια, εκ των οποίων κάποια είχαν προσβληθεί από άσθμα έως την ηλικία των πέντε ετών και κάποια άλλα ήταν υγιή κατά την περίοδο έναρξης της μελέτης.

Πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με τις ασθματικές μητέρες καθενός εκ των παιδιών σχετικά με τη διατροφή που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διαπίστωσαν πως τα παιδιά εκείνων που κατανάλωναν λιπαρά ψάρια σε συχνή βάση διέθεταν 71% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα σε σχέση με όσες δεν προτιμούσαν το συγκεκριμένο τρόπο διατροφής.

Ο Δρ Γκίλιλαντ επισημαίνει πως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών από μη ασθματικές εγκύους δεν είχε καμία επίδραση όσον αφορά το ενδεχόμενο προσβολής των παιδιών από άσθμα.

health.in.gr