30

Ιδιαίτερα υψηλό αναμένεται να είναι στην Ελλάδα το ποσοστό προσέλευσης στις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 66% των Ελλήνων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες, ενώ το υψηλότερο ποσοστό είναι στο Βέλγιο και στην Κύπρο.

Αναλυτικά, στην τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 5-15 Μαΐου σε δείγμα 12.184 πολιτών, το 66% των Ελλήνων και το 45% των πολιτών στα 25 κράτη-μέλη δηλώνουν βέβαιοι ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής παρατηρούνται στο Βέλγιο με 76%, την Κύπρο με 67%, την Ελλάδα με 66% και τα χαμηλότερα στην Τσεχία με 20%, την Εσθονία με 26% και τη Σλοβακία με 27%.

Παράλληλα, το 65% των Ελλήνων (52% στους «25») υποστηρίζει ότι «δεν γνωρίζει επαρκώς το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», το 57% θεωρεί ότι «η ψήφος δεν θα αλλάξει τίποτα» (57% στους «25») και το 57% εκτιμά ότι «δεν είναι ικανοποιητικά ενημερωμένο προκειμένου να ψηφίσει» (54% στους «25»).

Σε ό,τι αφορά τους λόγους της κινητοποίησης για προσέλευση στην κάλπη, προκύπτει ότι για το 91% των Ελλήνων (71% στους «25») προτεραιότητα έχουν οι θέσεις των υποψηφίων στα εθνικά θέματα, για το 88% οι θέσεις των κομμάτων στα εθνικά θέματα (69% στους «25»), για το 86% οι θέσεις των υποψηφίων σε ευρωπαϊκά θέματα (70% στους «25») και για το 85% η προσωπικότητα των υποψηφίων (57% στους «25»).

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 47% των Ελλήνων δηλώνει ότι γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών στη χώρα τους (37% στους «25»), το 37% ότι «δεν γνωρίζουν την ημερομηνία» (51% στους «25») και το 16% (12% στους «25») απάντησαν λάθος ημερομηνία.

Ακόμη, το 50% των Ελλήνων γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των χωρών-μελών της ΕΕ μετά τη διεύρυνση (40% στους «25»), το 34% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει (33% στους «25») και το 16% απάντησαν λάθος (27% στους «25»).

Τέλος, το 90% των Ελλήνων θεωρεί «θετικό γεγονός» τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ (77% στους «25») ενώ το 53% εμφανίζεται ικανοποιημένο από την εθνική εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο (36% στους «25»).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ