Η ακρυλαμίδη δεν προκαλεί αναπαραγωγικές βλάβες στον άνθρωπο
Αλεξάνδρεια: Η ακρυλαμίδη, που εντοπίζεται στα αμυλώδη τρόφιμα, όπως οι πατάτες, δεν προκαλεί αναπαραγωγικά προβλήματα στον άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Αλεξάνδρεια: Η ακρυλαμίδη, που εντοπίζεται στα αμυλώδη τρόφιμα, όπως οι πατάτες, δεν προκαλεί αναπαραγωγικά προβλήματα στον άνθρωπο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ.
Σε αναφορά των Σουηδών ελεγκτών τροφίμων την άνοιξη του περασμένου έτους είχε καταδειχθεί ότι η θέρμανση τροφών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, προκαλεί τη συσσώρευση της χημικής ουσίας ακρυλαμίδης.
Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλαστικών υλικών και βαφών, αλλά και για την απόσταξη του νερού και η παρουσία της στα φαγητά έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση καρκίνου.
Ωστόσο, ομάδα ειδικών του Κέντρου Αποτίμησης των Κινδύνων για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή επισημαίνει ότι η ακρυλαμίδη που καταναλώνει ο άνθρωπος μέσω των τροφίμων ή του νερού είναι σε πολύ μικρές ποσότητες, αδύναμες να βλάψουν το αναπαραγωγικό του σύστημα.
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα κατέδειξαν πως η ακρυλαμίδη στάθηκε ικανή να προκαλέσει βλάβες στο σπέρμα τους και ως αποτέλεσμα αναπτυξιακές ανωμαλίες στους απογόνους τους, όταν η ποσότητά της άγγιζε τα 15.000 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα.
Ο τυπικός μη-καπνιστής λαμβάνει από 0,5 έως 0,8 μικρογραμμάρια ακρυλαμίδης ανά κιλό του βάρους του, ενώ ο μέσος καπνιστής ενδέχεται να λαμβάνει έως και 4 μικρογραμμάρια ανά ημέρα.
Οι ερευνητές ανέφεραν, ωστόσο, πως ο κίνδυνος από την ακρυλαμίδη παραμένει υψηλός για τα άτομα που εκτίθενται σε αυτήν εξαιτίας του επαγγέλματός τους, όπως τους εργαζόμενους σε εργοστάσια καλλυντικών, ενδυμάτων και βιομηχανίες οικοδομικών υλικών.
Οι εν λόγω κατηγορίες αντιμετωπίζουν, όπως επισημάνθηκε, το μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς οι δόσεις ακρυλαμίδης στις οποίες εκτίθενται ενδέχεται να φθάνουν έως και τα 52 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους σε ημερήσια βάση.
Οι ερευνητές τονίζουν όμως ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να αποσαφηνιστεί αν η επαγγελματική έκθεση στην ακρυλαμίδη μπορεί να έχει νευροτοξική επίδραση στους απογόνους αυτών των ατόμων.
health.in.gr
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
- Διακοπές στη κόλαση: Γιατί επισκεπτόμαστε αξιοθέατα που έγιναν ακρότητες
- Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος: Για πρώτη φορά περικυκλωμένο από ΜΑΤ το μνημείο στα Εξάρχεια

