Αθήνα: Η πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών καταναλώνει συστηματικά έτοιμες τροφές, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό εκείνων που καταναλώνει συστηματικά «υγιεινές» ή «μεσογειακές» τροφές, σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η μελέτη έγινε σε δείγμα 827 φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Μάρτιο έως τον Μάιο του 2003. Το 26% του δείγματος ήταν άνδρες και το 74% γυναίκες. Το 7% του δείγματος είχε σωματική μάζα κάτω του φυσιολογικού, το 15,6% άνω του φυσιολογικού (υπέρβαρο ή παχυσαρκία), ενώ το 73% βρισκόταν σε φυσιολογικά όρια.


Οι φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση της συμπεριφοράς σε θέματα υγείας.


Στόχο της έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες τους, αλλά και η επίδραση αυτών στην σωματική και ψυχική ευεξία.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το είδος των τροφών που καταναλώνουν οι φοιτητές, ο έλεγχος που ασκούν στο πρόγραμμα διατροφής τους, η επιθυμία τους να αλλλάξουν τρόπο διατροφής, η κατανάλωση τροφών σε θετικές συναισθηματικές καταστάσεις ή η επίτευξη ευεξίας, αλλά και η κατανάλωση τροφών για την αντιμετώπιση αρνητικών συναισθημάτων.


Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι το 83,7% των φοιτητών καταναλώνει συστηματικά έτοιμες τροφές (δηλαδή προϊόντα φαστ φουντ και συσκευασμένα προϊόντα). Ωστόσο ένα 85,5% καταναλώνει συστηματικά υγιεινές τροφές και ένα 83,4% μεσογειακές τροφές.


Το 84,6% παρουσιάζει την τάση να καταναλώνει αυξημένη ποσότητα φαγητού όταν βρίσκεται σε ευχάριστη διάθεση ή για να αυξήσει την ευεξία του, ενώ το 82,6% χρησιμοποιεί το φαγητό για να αναστείλει αρνητικά συναισθήματα που βιώνει.


Η πλειοψηφία των φοιτητών παρουσιάζει αυξημένη ικανότητα να ελέγχουν τη διατροφή τους, ενώ το 84,4% αναφέρει ότι μόνο σπάνια ή σποραδικά τρώει ανεξέλεγκτα.


Το 90,1% θα επιθυμούσε να ασκείται περισσότερο και το 12,1% αναφέρει συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Απ’ αυτούς μόνο ένας στους δέκα αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το αλκοόλ για να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει.


Αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες και το φύλο των ερευνώμενων διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες ελέγχουν καλύτερα τη διατροφή τους και επιθυμούσαν σε μικρότερο βαθμό να επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο διατροφής, ενώ καταναλώνουν με μεγαλύτερη συχνότητα αλκοόλ γενικώς και προκειμένου να αναστείλουν τα αρνητικά συναισθήματα τους.


Τέλος, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες (άνω των 25 ετών) προσέχουν λιγότερο τις διατροφικές τους συνήθειες, καταναλώνουν περισσότερα έτοιμα γεύματα και λιγότερες μεσογειακές τροφές.

health.in.gr