Σε έκτακτο δανεισμό για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προχωρά η κυβέρνηση
Σε έκτακτο δανεισμό, με σκοπό τη δημιουργία αποθέματος για πιθανές ανάγκες στην περίοδο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχωρά η κυβέρνηση. Όσον αφορά στο σύνολο του δανεισμού για το 2004 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβεί ακόμα και τα 35 δισ. ευρώ.
27
Σε έκτακτο δανεισμό, με σκοπό τη δημιουργία αποθέματος για πιθανές ανάγκες στην περίοδο έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προχωρά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Ημερησία, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κύκλοι αναλυτών έκαναν λόγο για μη προγραμματισμένη έκδοση ομολόγων της τάξεως άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Ελλάδα δανείζεται το τελευταίο διάστημα με προσεκτικές κινήσεις σημαντικά ποσά, επιπλέον των προγραμματισμένων εκδόσεων.
Πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαιώνουν τον έκτακτο δανεισμό με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία δανειακού αποθέματος που εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ περίπου, ούτως ώστε πιθανές έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν έως τον Αύγουστο να μπορούν να καλυφθούν άμεσα.
Όσον αφορά στο σύνολο του δανεισμού για το 2004 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερβεί ακόμα και τα 35 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να προσεγγίσει ακόμα και τα 40 δισ. ευρώ, που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Αιτία για το «φούσκωμα» του δανεισμού φέτος είναι οι υπερβάσεις των δαπανών, οι ανάγκες χρηματοδότησης των Ολυμπιακών έργων που τρέχουν σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, αλλά και οι ελάχιστες, σε σχέση με τις προγραμματισμένες, εισροές κονδυλίων από τα κοινοτικά ταμεία.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με το ρυθμό που κινείται ο δανεισμός είναι βέβαιο ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα έχει ολοκληρωθεί το 90% του προγράμματος δανεισμού για το 2004, το οποίο επίσημα παραμένει στα 30 δισ. ευρώ. Βέβαια σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είχε επιβεβαιώσει την υπέρβαση του δανεισμού: Όπως είχε πει χαρακτηριστικά, η υπέρβαση του ελλείμματος το 2004 φυσικά θα οδηγήσει το δανεισμό σε υψηλότερα από τα προγραμματισμένα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό στο δεύτερο τρίμηνο του έτους ο δανεισμός θα ανέλθει στα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που τελικά εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 11 δισ. ευρώ. Μικρότερης τάξης υπέρβαση είχε παρατηρηθεί και στο πρώτο τρίμηνο οπότε ο δανεισμός ανήλθε στα 18 δισ. ευρώ έναντι προγραμματισμένων εκδόσεων 15,5 δισ. ευρώ.
Για το πρώτο τρίμηνο οι τόκοι και τα χρεολύσια ανήλθαν σε 14 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο τόκοι και χρεολύσια αναλογούν σε 6,7 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο εντός του Μαρτίου ο έκτακτος δανεισμός στον οποίο προχώρησε το ελληνικό Δημόσιο είχε ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μινεάπολη: Ο Κλίντον καλεί τους Αμερικανούς να «ορθώσουν το ανάστημά τους» και να «υψώσουν τη φωνή» τους
- Λίβανος: 2 νεκροί σε νέα ισραηλινά πλήγματα στον νότο
- Μινεάπολη: Ο Τραμπ αποδίδει στους Δημοκρατικούς τις ευθύνες για τις δολοφονίες πολιτών από αστυνομικούς
- Ο χρυσός σπάει το φράγμα των 5.000 δολαρίων για πρώτη φορά στην ιστορία
- Γαλλία: Υπό κράτηση ο ινδός πλοίαρχος του Grinch που φέρεται να ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας
- Ιράν: Οι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις θα δικαστούν το «συντομότερο δυνατόν»