ΕΕ: Μειωμένη κατανάλωση τόνου και ξιφία από τις εγκύους
Βρυξέλλες: Τη μείωση της κατανάλωσης ξιφία και τόνου εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο, συνιστά στις εγκύους η Επιτροπή Ασφαλείας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), ισχυριζόμενη ότι τα εν λόγω ψάρια μπορούν να προξενήσουν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες στο έμβρυο.
Βρυξέλλες: Τη μείωση της κατανάλωσης ξιφία και τόνου εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε υδράργυρο, συνιστά στις εγκύους η Επιτροπή Ασφαλείας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), ισχυριζόμενη ότι τα εν λόγω ψάρια μπορούν να προξενήσουν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες στο έμβρυο.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της EFSA, η μόλυνση των θαλασσίων υδάτων, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, έχει οδηγήσει στη συσσώρευση υδραργύρου στον οργανισμό πολλών ψαριών, γεγονός που με τη σειρά του έχει προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του τοξικού μετάλλου στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Συνιστάται στις εγκύους να επιλέγουν ψάρια από μια μεγαλύτερη ποικιλία θαλασσινών προϊόντων και να μην περιορίζονται στον ξιφία ή τον τόνο. Η υψηλή περιεκτικότητά των τελευταίων σε μεθυλιωμένο υδράργυρο είναι τοξική και προκαλεί σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των εμβρύων, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζόζεφ Σλάτερ, επιστημονικός διευθυντής της EFSA για θέματα διατροφικής τοξικότητας.
Οι επικεφαλής του EFSA αναφέρουν πως είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι μεταξύ των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως τα παιδιά και τις εγκύους, προκειμένου να εκτιμηθεί το φαινόμενο σε ευρύτερη κλίμακα.
health.in.gr
- Αταμάν: «Γι’ αυτό έφερα τον Τι Τζέι Σορτς στον Παναθηναϊκό» (vid)
- Αλκοόλ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι πότες στην ΕΕ; – Ο απροσδόκητος πρωταθλητής νηφαλιότητας
- Τελικά πόσες ώρες πρέπει να δουλεύουμε; Αναζητώντας μία απάντηση που μπορεί να μην υπάρχει
- Χολαργός: 14χρονος πήγε σε ραντεβού-παγίδα με 20χρονη και τον μαχαίρωσαν – «Έχουμε τσακωθεί, μου την είχαν στημένη»
- Τα δεδομένα για Νικς και Αντετοκούνμπο – Το σενάριο για Λέικερς
- Τελετή παράδοσης-παραλαβής τεχνολογικού εξοπλισμού δωρεά του Kaizen Foundation – Γ. Κεφαλογιάννης

