Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
weather-icon 10o
Η τουρκοκυπριακή εκπροσώπηση στη Λουκέρνη στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Λευκωσία

Η τουρκοκυπριακή εκπροσώπηση στη Λουκέρνη στο επίκεντρο των συνομιλιών στη Λευκωσία

Το θέμα της εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες της Λουκέρνης βρέθηκε στην ατζέντα της συνάντησης τη Δευτέρα του Τ.Παπαδόπουλου με τον Ρ.Νενκτάς, παρουσία του Αλβαρο Ντε Σότο.

38

Το θέμα της εκπροσώπησης της τουρκοκυπριακής πλευράς στις διευρυμένες συνομιλίες στη Λουκέρνη βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης τη Δευτέρα μεταξύ του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Νενκτάς, παρουσία του Αλβαρο Ντε Σότο.

Αναχωρώντας για τη συνάντηση, που θα είναι η τελευταία, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει έγκυρο συνομιλητή και προσέθεσε ότι το πώς ο συνομιλητής αυτός θα καταστεί έγκυρος είναι θέμα που αφορά την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ερωτηθείς αν ο Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάσει στις συνομιλίες εξουσιοδότηση για τον «πρωθυπουργό» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε και πάλι πως «η ελληνική κυπριακή πλευρά επιθυμεί να έχει έγκυρο συνομιλητή».

Πάντως, τη Δευτέρα ο Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να ανακοινώσει στον Τ.Παπαδόπουλο ότι στην Ελβετία θα μεταβεί η «κυβέρνηση των κατεχομένων» με «πλήρη εξουσία» να εκπροσωπήσει τους Τουρκοκύπριους.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της σύσκεψης της τουρκικής ηγεσίας στην Αγκυρα και το γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει σε μόνιμες παρεκκλίσεις σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Κύπριος πρόεδρος είπε πως δε γνωρίζει ποιες αποφάσεις πήρε η Τουρκία και επανέλαβε ότι για το θέμα των παρεκκλίσεων οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι γνωστές.

Αναφερόμενος στο θέμα της τουρκοκυπριακής εκπροσώπησης στη Λουκέρνη, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί αναγνώριση ή αναβάθμιση της υποτελούς διοίκησης με τα διπλωματικά τεχνάσματα του Ραούφ Ντενκτάς.

Επιπλέον, τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να θέσουν τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να ξεκαθαρίσουν ότι η διαδικασία πρέπει να συνεχισθεί όπως άρχισε χωρίς καμία απόκλιση και σε επίπεδο αρχηγών των δύο κοινοτήτων.

Για το θέμα των περιουσιών

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την υποβολή των οριστικών προτάσεων του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του θέματος των περιουσιών και ειδικότερα για τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες που δεν θα ανακτήσουν τις περιουσίες τους σε περίπτωση λύσης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι ο ΟΗΕ επεξεργάζεται διαφοροποιημένο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος των περιουσιών, αφού έκριναν ότι το αρχικό δεν είναι βιώσιμο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι με βάση τα υπάρχοντα σημεία του σχεδίου Ανάν το ομόσπονδο κράτος θα χρειάζεται να καταβάλλει ετήσια 400 με 500 εκατ. λίρες ως επιτόκιο για τα ομόλογα περιουσιών, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι σίγουρα δεν μπορεί να επιβαρυνθεί η οικονομία ή το κράτος με ένα τόσο μεγάλο κόστος και ζήτησε αναμονή μέχρι την υποβολή της πρότασης του ΟΗΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 24 Απριλίου 2026
Cookies