Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026
weather-icon 30o
Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία στο 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία στο 6ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Κουτί της Εύας Στεφανή κέρδισε το Α βραβείο για ντοκιμαντέρ κάτω των 45 του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Β βραβείο απονέμεται στις ταινίες Πλατεία Ηρώων του Θ.Καλέση και Λέρος, Η ελευθερία είναι θεραπευτική του Ανδ.Λουκάκου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

38

Στην ταινία της Εύας Στεφανή Το Κουτί απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ κάτω των 45 του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου Αιώνα». Το δεύτερο βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Πλατεία Ηρώων του Θόδωρου Καλέση και Λέρος, Η ελευθερία είναι θεραπευτική του Ανδρέα Λουκάκου.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 5.000 και 3.000 ευρώ αντιστοίχως.

Το πρώτο βραβείο για ντοκιμαντέρ άνω των 45 απονέμεται στην ταινία Καλοκαιρινές αστραπές του Νίκου Λυγγούρη και το δεύτερο βραβείο απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες Γιάννης Κούρος: Αενάως Κινούμενος του Ηλία Γιαννακάκη και Θα βγάλω φτερά της Αννέτας Παπαθανασίου. Τα βραβεία συνοδεύονται από τα χρηματικά έπαθλα των 12.000 και των 7.000 ευρώ αντιστοίχως.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Κατζουράκης Κυριάκος (ζωγράφος, σκηνοθέτης), Δούκας Νίκος (διευθυντής παραγωγής), Μυστακίδου Κατερίνα (καθηγήτρια ΑΠΘ), Παπαϊωάννου Ηρακλής (επιμελητής Μουσείου Φωτογραφίας Θεσαλλονίκης), Πατρώνη Κατερίνα (σκηνοθέτιδα).

Οι ταινίες που αποσπούν τιμητικές διακρίσεις κερδίζουν το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ. Τιμητική διάκριση απονέμεται στους μοντέρ Γιάννη Παπαγιάννη και Κώστα Παπακώστα για το μοντάζ της ταινίας Το κουτί της Ευάς Στεφανή, καθώς και στον Θόδωρο Μαραγκό για το σενάριο της ταινίας του Ο Θεός είναι αόρατος, γιατί είναι μικροσκοπικός.

Εύφημος μνεία, τέλος, αποδίδεται στην ταινία Η άλλη πλευρά της Κυριακής Μάλαμα.

To Bραβείο Kοινού ΕΡΤ 3 συνοδευόμενο από το ποσό των 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία Η Εταιρεία (Τhe Corporation) των Μαρκ Ακμπαρ και Τζένιφερ Αμποτ. Η ταινία έχει ως αντικείμενο έρευνας τον ισχυρότερο θεσμό της εποχής μας: την εταιρεία.

Καταγράφει την ιστορία του θεσμού και το πώς έφτασε σήμερα να κυριαρχεί, ενώ αποκαλύπτει και τις επιπτώσεις του γεγονότος ότι, από νομική σκοπιά, η εταιρεία θεωρείται «πρόσωπο».

H Eπιτροπή Fipresci αποτελούμενη από τους Karin Wolfs (Ολλανδία), Σελτσούκ Ασλί (Τουρκία), Δημήτρη Χαρίτο (Ελλάδα) απονέμει ομόφωνα το βραβείο στην ταινία του Ιρανού Ματζίντ Ματζίντι Ξυπόλητοι στο Χεράτ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026
Cookies