28

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 2%, αγνοώντας τις εκκλήσεις πολιτικών για μείωση του κόστους δανεισμού, σε αντιστάθμισμα της ενίσχυσης του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου.

Εντούτοις, οι αγορές αναμένουν εκ νέου σημάδια ότι η ΕΚΤ επιθυμεί να προχωρήσει στο μέλλον σε περαιτέρω άνοιγμα της «στρόφιγγας» του χρήματος, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και υπάρχει περίπτωση να επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης του επόμενους μήνες.

Το προηγούμενο διάστημα, ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της μείωσης του κόστους δανεισμού, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις εξαγωγές που πλήττονται από το ισχυρό ευρώ.

Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο 4% και η Τράπεζα της Αγγλίας, με απόφασή της την Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ