Η σκόνη φορέας των βλαβερών ουσιών του καπνού στο σπίτι
Λονδίνο: Οι γονείς που καπνίζουν στο σπίτι εκθέτουν τα παιδιά τους σε σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της μεταφοράς σωματιδίων καπνού μέσω της σκόνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.
Λονδίνο: Οι γονείς που καπνίζουν στο σπίτι εκθέτουν τα παιδιά τους σε σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της μεταφοράς σωματιδίων καπνού μέσω της σκόνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.
Η σκόνη που υπάρχει σε πολλά σπίτια μπορεί να αποτελέσει φορέα των βλαβερών ουσιών που εκπέμπονται μέσω του καπνίσματος ακόμη και έπειτα από την πάροδο πολλών μηνών.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο μελέτησαν την ατμόσφαιρα 49 σπιτιών στις ΗΠΑ, καθένα από τα οποία φιλοξενούσε κάποιο παιδί ηλικίας από δυο έως 12 μηνών.
Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα σκόνης από τον ατμοσφαιρικό αέρα και τις επιφάνειες του σπιτιού καθώς και από τα μαλλιά και τα ούρα των παιδιών, ενώ τοποθέτησαν στα δωμάτια των τελευταίων και στο σαλόνι του σπιτιού ειδικούς ανιχνευτές.
Όπως διαπίστωσαν, ακόμη και στις περιπτώσεις των σπιτιών όπου οι γονείς κάπνιζαν έξω από το σπίτι, τα επίπεδα των επιβλαβών ουσιών ήταν έως και επτά φορές υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα των ουσιών σε σπίτια όπου η συνήθεια του καπνίσματος απουσίαζε εντελώς.
Επιπλέον, όσον αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γονείς κάπνιζαν εντός σπιτιού, τα επίπεδα τοξικών ουσιών ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις περιπτώσεις στις οποίες το κάπνισμα πραγματοποιείτο σε κάποιο χώρο εκτός σπιτιού.
«Οι γονείς θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος, καθώς ακόμη και η άποψη πως αν καπνίζει κάποιος στο μπαλκόνι ή στην αυλή του προκαλεί μικρότερο κίνδνυο είναι εντελώς λανθασμένη», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.
health.in.gr
- Η μέρα που άλλαξαν τα πάντα: Σαν σήμερα ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σοβαρά στις Άλπεις
- Φεμινιστική απεργία
- Οι ελπίδες και τα χρήματα για να εντοπιστεί η πτήση MH370 – «Δεν το κάνουν για τα λεφτά»
- Οικονομικό βαρόμετρο ΒΕΘ: Η ακρίβεια ταλανίζει τους βιοτέχνες – Δυσοίωνα στοιχεία
- Καιρός: Πολική εισβολή φέρνει τσουχτερό κρύο παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς
- Ο Τζόουνς είχε ξανά φραστικό επεισόδιο με οπαδό της Παρτιζάν (vid)

