
Κυψέλες ανάδειξης ενεργών πολιτών οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κατά τον Κ.Καραμανλή
Η νέα διακυβέρνηση θέλει ισότιμο συνομιλητή τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήλωσε ο Κ.Καραμανλής μιλώντας στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας. Προσέθεσε ότι οι ΜΚΟ πρέπει να είναι ανεξάρτητες κυψέλες προβληματισμού και ανάδειξης των ενεργών πολιτών.
38
Η νέα διακυβέρνηση θέλει ισότιμο συνομιλητή και συνεργάτη τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας. Προσέθεσε ότι οι ΜΚΟ πρέπει να είναι ανεξάρτητες κυψέλες προβληματισμού και ανάδειξης των ενεργών πολιτών.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε αναφερόμενος στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: «Απορρίπτουμε τον κρατικό έλεγχο και τον κομματικό εναγκαλισμό και θέλουμε να είναι πραγματικά ανεξάρτητες κυψέλες προβληματισμού και ανάδειξης των ενεργών πολιτών, για να μπορούν να πιέζουν την πολιτική στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να είναι άμεση, σωστή, αναπτυξιακή και ποιοτική».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι το κόμμα του θέλει τους πολίτες στο πρώτο πλάνο, να συμμετέχουν ενεργά και όχι στιγμιαία, όταν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, σημειώνοντας πως οι ΜΚΟ παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία.
Στη συνέχεια, άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι η κοινωνία των πολιτών αρνείται την κρατική επιβολή και τα στερεότυπα στην επίλυση των προβλημάτων, αντιστέκεται στη συντηρητική αντίληψη που εκφράζεται από την κρατική γραφειοκρατία και απορρίπτει την κομματικοποίηση του κράτους και την κρατικοποίηση του κόμματος, αλλά και τις καθεστωτικές αντιλήψεις.
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε σειρά μέτρων για τη στήριξη των ΜΚΟ. Επιγραμματικά, οι προτάσεις της ΝΔ είναι οι εξής:
1. Χάρτα των Δικαιωμάτων του Πολίτη
2. Ηλεκτρονική Διοίκηση
3. Ίδρυση ανεξάρτητων αρχών
4. Αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών ανεξάρτητων αρχών
5. Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στα περιφερειακά εκτελεστικά όργανα και την Αυτοδιοίκηση
6. Ίδρυση γραμματείας ΜΚΟ, με την προϋπόθεση απόλυτης διασφάλισης των όρων της ανεξαρτησίας των οργανώσεων
7. Απόκτηση συστηματικών και αξιόπιστων στοιχείων για τον Τρίτο Τομέα στη χώρα μας
8. Συμπλήρωση και αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου με κατεύθυνση την ανάπτυξη του Τρίτου Τομέα
9. Διασφάλιση σταθερού οικονομικού πλαισίου του Τρίτου Τομέα αλλά και της δημόσιας αξιοπιστίας του πλαισίου που θα ενθαρρύνει τις δωρεές και τις χορηγίες
10. Σύσταση οργάνου για τη μελέτη του κοινωνικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.
ΑΠΕ
- Πώς η Gen Z ηγείται του κινήματος της ψηφιακής αποτοξίνωσης
- Πέντε χρόνια ακρίβειας: 39% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα – 31% στη στέγαση
- Πέθανε ο Ντιν Ταβουλάρης, ο Έλληνας του «Νονού», σε ηλικία 93 ετών
- ΣΥΡΙΖΑ: Ό,τι και να πει ο Γεωργιάδης η ώρα της ετυμηγορίας για τα γαλάζια σκάνδαλα πλησιάζει
- Αυτό είναι το πόρισμα για το τροχαίο του Ντιόγκο Ζότα: Μηχανική βλάβη, δεν υφίσταται εγκληματική ενέργεια
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 30 Απριλίου

