Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε η συγγραφέας Κωστούλα Μητροπούλου

Πέθανε η συγγραφέας Κωστούλα Μητροπούλου

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 71 ετών η συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφράστρια Κωστούλα Μητροπούλου. Είχε εισαχθεί τη Δευτέρα στο Γενικό Κρατικό, όπου οι γιατροί διέγνωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο θάνατός της οφείλεται σε επιπλοκές της ασθένειας.

38

Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 71 ετών η συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφράστρια Κωστούλα Μητροπούλου. Είχε εισαχθεί τη Δευτέρα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο θάνατός της οφείλεται σε επιπλοκές της ασθένειας.

Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά. Ο πατέρας της Γιάννης, δικηγόρος, υπήρξε διακεκριμένος συγγραφέας ιστορικών έργων και φαίνεται ότι από εκεί η κόρη του, Κωστούλα, κληρονόμησε το πάθος της για τη λογοτεχνία και κυρίως για το θέατρο.

Από τη μητέρα της, με προχωρημένες σπουδές στο πιάνο, πήρε την αγάπη της για τη μουσική, όπου και άφησε την σφραγίδα της ως στιχουργός από τη συνεργασία της με το Μάνο Λοΐζο στο τραγούδι «Ο Δρόμος» από τον ομώνυμο δίσκο.

Η παρουσία της στα γράμματα περιλαμβάνει 46 τίτλους βιβλίων, μυθιστορήματα, όπως το «Λεωφόρος χωρίς ορίζοντα» και «Ένοχος», διηγήματα, όπως το «Περιθωριακή ζωή», νουβέλες, όπως «Η Χώρα με τους ήλιους», χρονογραφήματα από την δεκάχρονη παρουσία της στην εφημερίδα Έθνος και σε πολλά ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και θεατρικά έργα, από τα οποία ελάχιστα τυπώθηκαν και έτυχαν να ανεβούν από το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ. Πολλά άλλα έμειναν κλειδωμένα στο συρτάρι της.

Για την Κωστούλα Μητροπούλου οι κοινά αποδεκτές νόρμες ήταν ανέκαθεν ακατανόητες, λένε οι μελετητές του έργου της και τονίζουν ότι το σημαντικότερο στοιχείο στο έργο της ήταν ο ρόλος που παίζει ο έρωτας στις σχέσεις, στη ζωή. Η δουλειά της, λένε, ήταν η μελέτη της ανθρώπινης ψυχής και η κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει το πάθος.

Με τέτοια προσωπικότητα και παρελθόν, η Μητροπούλου δεν θα μπορούσε παρά να είναι και μια πολιτικοποιημένη γυναίκα, με μια έννοια γενικότερη που ξεπερνά τα στεγανά των κομμάτων. Στην αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών έφυγε στο Παρίσι (Σεπτέμβρη του 1967), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγκαστική δημοσίευση των έργων της, αφού πρώτα περνούσαν από προκαταρκτική λογοκρισία.

Επέστρεψε από το Παρίσι μετά την άρση της προληπτικής λογοκρισίας και επανεμφανίζεται με το μυθιστόρηα «Αντίστροφη μέτρηση». Το 1972 κατάσχεται το έργο της «Το έγκλημα ή 450 ημέρες» (εκδ. Κέδρος) πριν ακόμα διανεμηθεί στα βιβλιοπωλεία. Το έργο της Κ.Μητροπούλου έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε για τον θάνατο της Κωστούλας Μητροπούλου: «Έφυγε από κοντά μας μια τρυφερή ύπαρξη, μια άγρυπνη συνείδηση που αφιέρωσε την πνευματική και κοινωνική της ευαισθησία για την προκοπή αυτού του τόπου. Πάντα κοντά στις καινούργιες ιδέες, στους αγώνες για το διαφορετικό, τραγούδησε τους καημούς και τα οράματα αυτού του λαού. Στην αδελφή της, Κάτια, και σε όλους τους φίλους της, τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».

Ο υπουργός Πολιτισμού Ευ.Βενιζέλος εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της Κωστούλας Μητροπούλου, μιας χαρακτηριστικής συγγραφικής φωνής. Με απόφαση του κ. Βενιζέλου η κηδεία θα τελεστεί με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού. (Τετάρτη 15:30 από το Α Νεκροταφείο Αθηνών).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024