27

Την Πέμπτη αναμένεται να κλείσει το βιβλίο προσφορών για το τιμαριθμοποιημένο ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που συγκέντρωσε προσφορές 1,6 δισ. ευρώ στην πρώτη μέρα της διαδικασίας, υπερκαλύπτοντας το ποσό της έκδοσης (1,25 δισ. ευρώ).

Πρόκειται για το προγραμματισμένο «άνοιγμα» της έκδοσης με κουπόνι 2,90% και λήξη τον Ιούλιο του 2025.

Η απόδοση του ομολόγου είναι συνδεδεμένη με την πορεία του ευρωπαϊκού τιμαρίθμου, εξαιρουμένου του καπνού. Τη δημοπρασία έχουν αναλάβει ως ανάδοχοι η ΒΝΡ Ρaribas, η Εmporiki Βank, η Goldman Sachs και η Μorgan Stanley.

Το ελάχιστο ποσό που θα διατεθεί μέσω της δημοπρασίας ανέρχεται στα 1,25 δισ. ευρώ, ενώ ανάλογα με την ποιότητα του βιβλίου το ποσό αυτό μπορεί να διαμορφωθεί έως και τα 1,75 δισ. ευρώ.

Η ποιότητα του βιβλίου προσφορών είναι πολύ καλή, με την πλειονότητα των προσφορών να έχει προέλθει από ασφαλιστικές εταιρείες. Γεωγραφικά, η μεγαλύτερη ζήτηση εκδηλώθηκε από την πλευρά της Γαλλίας, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν επίσης χαρτοφυλάκια από την Πορτογαλία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ