27

Σε αδιέξοδο κατέληξε την Πέμπτη η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2004.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνάντηση διήρκεσε μόλις 40-45 λεπτά και τα συνδικάτα απαντούν με έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της ΓΣΕΕ για να συζητηθεί η πρόταση για πανελλαδική γενική απεργία.

Η εργοδοτική πλευρά πρότεινε αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια της τάξεως του 3,2% στο ενδεχόμενο μονοετούς σύμβασης και υπολογίζοντας τον πληθωρισμό στο 2,9% με 3%. Υπολόγισε επίσης στο 0,5% το κόστος των θεσμικών αιτημάτων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μικρού διορθωτικού ποσού στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια, υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα μπορεί να μεταφερθεί στις διαπραγματεύσεις για τις κλαδικές συμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Οι εργοδοτικές οργανώσεις απέρριψαν επίσης κάθε συζήτηση για τη μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για προκλητική στάση των εργοδοτών και χαρακτήρισε την πρόταση για τις αυξήσεις εμπαιγμό των εργαζομένων. Τα ποσοστά αυτά, είπε, απορρίπονται χωρίς συζήτηση.

Η ΓΣΕΕ συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα έκτακτη σύγκληση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας όπου θα τεθεί πρόταση για 24ωρη πανελλαδική απεργία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα είναι η απεργία να οργανωθεί για μετά τις εκλογές και το συνέδριο της ΓΣΕΕ στα τέλη του Μάρτη.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ορίζει το μίνιμουμ των αμοιβών και όχι το μέσο μισθό και ημερομίσθια. Πρόκειται, είπε, για ρεαλιστικές προτάσεις εκ μέρους της εργοδοσίας που ξεπερνούν τον πληθωρισμό και σε μικρό ποσοστό βοηθούν στη σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η άλλη πλευρά, δήλωσε, προσήλθε στη διαπραγμάτευση με υψηλές προσδοκίες που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και αν γίνουν δεκτές θα δημιουργήσουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και θα οδηγήσουν σε αύξηση της ανεργίας.

Ο Δημήτρης Αρμενάκης (πρόεδρος της ΕΣΕΕ) και ο Δημήτρης Ασημακόπουλος (πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ) ζήτησαν από τα συνδικάτα να αποσύρουν το αίτημα για μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, καθώς θα πιέσει ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η πρόταση της διοίκησης θα επιμένει σε αυξήσεις της τάξεως του 8% και μείωση του χρόνου στις 39 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας με ανοιχτή την προοπτική διεκδίκησης του 35ωρου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ