53

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ παρείχε εκ νέου το υπουργείο Εξωτερικών, τη Δευτέρα, απαντώντας σε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ άσκησε πρόσφατα πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Π.Μπεγλίτης επισήμανε: «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα δεν θα αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ. Αποστέλλουμε σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια σε συνεργασία με την ΕΕ και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και θα συνεχίσουμε σταθερά την ανθρωπιστική μας πολιτική για την ανακούφιση του ιρακινού λαού».

Στο θέμα παρενέβη ο ΣΥΝ, καταθέτοντας σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Με αυτήν ζητά να μάθει εάν αληθεύει το δημοσίευμα της εφημερίδας Μακεδονία της Κυριακής, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Αμερικανός πρέσβης με επιστολή του στις 28 Νοεμβρίου 2003 ζητά, επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση 1511 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ, και ανέμενε εσπευσμένη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ