Τα μαγνήσιο προστατεύει από το διαβήτη τύπου ΙΙ
Νέα Υόρκη: Οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα πράσινα λαχανικά και όσες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο παρέχουν προστασία από το διαβήτη, σύμφωνα με δυο νέες αμερικανικές έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα πράσινα λαχανικά και όσες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο παρέχουν προστασία από το διαβήτη, σύμφωνα με δυο νέες αμερικανικές έρευνες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας στη Βοστόνη επισημαίνουν πως τα άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, οι ερευνητές αξιολογούσαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 85.000 νοσηλευτριών και άλλων 42.000 επαγγελματιών υγείας, κάθε δυο έως τέσσερα χρόνια. Το συνολικό διάστημα παρακολούθησης των γυναικών ήταν 18 έτη και των ανδρών 12 έτη.
Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ των εκπροσώπων και των δύο φύλων εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ.
Μάλιστα, ο κίνδυνος παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως την ηλικία, το συνολικό αριθμό πρόσληψης θερμίδων, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και την κατανάλωση αλκοόλ.
Ωστόσο, ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος αποδείχθηκε πως μπορεί να επηρεάσει ελαφρώς αρνητικά το ενδεχόμενο προσβολής από διαβήτη παρά την πρόσληψη μαγνησίου αλλά οι ερευνητές χαρακτήρισαν αμελητέα αυτήν την επίδραση.
Επιπλέον, σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων λάμβαναν το μαγνήσιο από τις τροφές και μόνο το 5% από συμπληρώματα.
Η δεύτερη μελέτη περιέλαβε περισσότερες από 39.000 γυναίκες που δεν διέθεταν ιστορικό διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή καρκίνου.
Οι ερευνητές τις έθεσαν υπό παρακολούθηση για έξι χρόνια και διαπίστωσαν και πάλι πως εκείνες που διέθεταν τις μεγαλύτερες ποσότητες μαγνησίου στον οργανισμό τους είχαν το μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από διαβήτη.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25 (υπέρβαρες) και δεν λάμβαναν αρκετό μαγνήσιο αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο.
Όπως επισημαίνει ομάδα ειδικών, η έρευνα δεν διευκρινίζει τον ακριβή μηχανισμό του παραπάνω φαινομένου, ωστόσο παρέχει αρκετά δεδομένα που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τους ειδικούς, όσο και από το ευρύ κοινό.
health.in.gr
- Φάμελλος από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι «γαλάζιες ακρίδες» φάγανε τα δισεκατομμύρια των τίμιων αγροτών
- LIVE: Στουτγκάρδη – Μπάγερν Μονάχου
- Νίκος Ρωμανός: Είμαι μάρτυρας μιας ωμής επίδειξης ρεβανσισμού – Η δικαιοσύνη επικρατεί μόνο με ελευθερία
- Κακοκαιρία Byron: Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στο Καστελλόριζο
- Κουτσούμπας: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών – Επίσκεψη στο μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία
- Σπέτσες: Συνελήφθη οδηγός βυτιοφόρου που έριξε λύματα σε δάσος