
Αισιόδοξη η Κομισιόν για τις προοπτικές της ευρωζώνης – «Καμπανάκι» για το ευρώ
Την αισιοδοξία της για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης εκφράζει η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της, στην οποία όμως παράλληλα προειδοποιεί ότι η άνοδος του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη.
27
Την αισιοδοξία της για τις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης εκφράζει η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της, στην οποία όμως προειδοποιεί ότι η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη.
«Μολονότι η ανάκαμψη στο παρελθόν τροφοδοτείτο στα αρχικά στάδια από τις εξαγωγές, η πρόσφατη εξασθένηση του δολαρίου, με την ισοτιμία του ευρώ να ξεπερνά τα 1,20 δολάρια, υπογραμμίζει τους κινδύνους αυτού του σεναρίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Παράλληλα, η Κομισιόν εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Ecofin, με την οποία δόθηκε «συγχωροχάρτι» σε Γερμανία και Γαλλία για τα υψηλά ελλείμματα, λέγοντας ότι η δημοσιονομική απειθαρχία είναι καταστροφική μεσοπρόθεσμα.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα κερδίσει έδαφος τους πρώτους μήνες του 2004, καθώς ενισχύεται η καταναλωτική δαπάνη και επιτραχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά το ευρώ, στην έκθεση αναφέρονται και οι θετικές επιπτώσεις από την ανατίμησή του, όπως η αποκλιμάκωση του «εισαγόμενου» πληθωρισμού λόγω της τιμολόγησης του πετρελαίου σε δολάρια και η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Έφεση από την Εισαγγελία Εφετών κατά της απόφασης για το revenge porn βίντεο με θύμα την Ιωάννα Τούνη
- Ο Ντόντσιτς κατακτά ξανά την Ευρώπη
- Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία μέσα στην Αγία Σοφία
- Ντε Γκρες και επίσημα: Με τη σφραγίδα του ΣτΕ ο Παύλος και ακόμη 9 μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας
- Ο Τραμπ τα έβαλε και με τη Μελόνι – «Νόμιζα ότι είχε θάρρος, αλλά έκανα λάθος»
- Η Ουνιόν Βερολίνου στηρίζει την Μαρί Λουίζ Έτα – «Είναι ντροπή να γράφουν τέτοια σεξιστικά σχόλια»


