53

Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση προηγείται οριακά στο ποσοστό των ψήφων, ωστόσο συγκεντρώνει τις μισές «έδρες», σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέας «βουλής» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ειδικότερα, από την καταμέτρηση σε 533 εκ των 554 τμημάτων, πρώτη δύναμη αναδεικνύεται το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με 35,4% και 19 «έδρες» σε σύνολο 50 εδρών.

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Έρογλου είναι στη δεύτερη θέση με 32,8% και 18 «έδρες». Ακολουθούν το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί με 13,3% και έξι «έδρες», και το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς με 12,8% και επτά «έδρες».

Έτσι, τα κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, των Ταλάτ και Ακιντζί, συγκεντρώνουν από κοινού μικρό προβάδισμα στο ποσοστό των ψήφων, με 48,7%, στο οποίο αναλογούν 25 «έδρες», ενώ τα κόμματα που στηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς, του ψευδοπρωθυπουργού Έρογλου και Σερντάρ Ντενκτάς, συγκεντρώνουν ποσοστό 45,6%, που επίσης ισοδυναμεί με 25 «έδρες».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επισήμανε ότι οι Τουρκοκύπριοι τον εξουσιοδότησαν να είναι διαπραγματευτής τους, και υποσχέθηκε να αλλάξει ειρηνικά το καθεστώς στα κατεχόμενα, καθώς και να προωθήσει την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη στην ΕΕ.

Το μέλλον της Κύπρου και όχι του κόμματός του ή του ιδίου είναι αυτό που έχει σημασία, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Σρεντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι θεωρεί δυνατό το ενδεχόμενο δημιουργίας συνασπισμού τριών κομμάτων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ντερβίς Έρογλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ έπαιξε ρόλο στην ανατροπή των συσχετισμών, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

Κληθείς να σχολιάσει το -υπό διαμόρφωση- εκλογικό αποτέλεσμα στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς, ωστόσο σημείωσε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ