Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες μέσης ηλικίας που προτιμούν το ψωμί ολικής αλέσεως από το λευκό και το επεξεργασμένο έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Ομάδα ερευνητών από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επισημαίνει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες φυτικές ίνες, όπως το αλεύρι βρώμης, το μαύρο ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και αποτρέπουν την παχυσαρκία.

Στο πλαίσιο της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν κλινικά δεδομένα μιας παλαιότερης μελέτης (1984) που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 74.000 νοσοκόμες, ηλικίας από 38 έως 63 ετών και αφορούσε πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και το σωματικό βάρος τους σε χρονικό ορίζοντα 12 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη τους και παράγοντες, όπως το βαθμό σωματικής άσκησης και την κατανάλωση αλκοόλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες προτιμούσαν τα προϊόντα ολικής αλέσεως έτειναν να έχουν μακροπρόθεσμα μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με όσες προτιμούσαν τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Επιπλέον, όσες γυναίκες κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες είχαν κατά μέσο 49% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο οργανισμός απορροφά τα ποσοστά της γλυκόζης που περιέχουν οι ακατέργαστοι υδατάνθρακες με πιο αργούς και σταθερούς ρυθμούς, γεγονός που έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο μεταβολισμό και την αποθήκευση του λίπους από το σώμα. Επιπλέον, προκαλούν πιο γρήγορα αίσθημα κορεσμού.

health.in.gr