27

Tα μεγάλα χαρτοφυλάκια, αλλά και οι επενδυτές οι οποίοι διενεργούσαν αγοραπωλησίες με μεγάλη συχνότητα, ήταν οι «μεγάλοι χαμένοι» κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής άνθησης 1999-2001, όπως προκύπτει από έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.

Με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, προκύπτει ότι το μικρότερο ρυθμό απωλειών στα χαρτοφυλάκια είχαν οι επενδυτές με αξία κάτω των 4 εκατ. δραχμών, με μέσες απώλειες 35% σε σχέση με τα αρχικά τους κεφάλαια, ενώ περισσότερο χαμένοι ήταν όσοι είχαν αξία χαρτοφυλακίου άνω των 100 εκατ. δραχμών.

Επίσης, μεγάλες απώλειες είχαν και όσοι βασικοί μέτοχοι των εισηγμένων εταιρειών προσπάθησαν να στηρίξουν τις μετοχές τους, αλλά οι κινήσεις αυτές δεν απέδωσαν λόγω υποχώρησης των τιμών ή ρευστοποίησαν άλλες θέσεις που είχαν προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση των μετοχών των εταιρειών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλα ποσά χάθηκαν από τους επενδυτές οι οποίοι πραγματοποιούσαν συνεχείς πράξεις, σε μία καθαρά πτωτική περίοδο της αγοράς, σε μία προσπάθεια να «χαμηλώσουν» το μέσο όρο αξίας κτήσης των μετοχών τους.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ