27

«Βουτιά» έως 7,4% σημείωσε την Πέμπτη το τουρκικό χρηματιστήριο μετά το μπαράζ εκρήξεων που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη.

Όλες οι συναλλαγές στις αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και μετοχών διακόπηκαν. O γενικός δείκτης υποχώρησε έως και 7,37% στις 14.617,53 μονάδες, ενώ η τουρκική λίρα βρισκόταν στις 1.463.000 λίρες/δολάριο, από 1.459.000 λίρες/δολάριο την Τετάρτη.

Λίγο μετά τις 12:30 ώρα Ελλάδος άρχισαν ξανά οι συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος. Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στις 1.481.000 λίρες/δολάριο.

«Οι επενδυτές πανικοβλήθηκαν μετά την είδηση για τις εκρήξεις» δήλωσε στο Reuters Τούρκος χρηματιστής.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έλαβε σειρά μέτρων, προκειμένου να αποτρέψει κερδοσκοπικές κινήσεις, ορίζοντας το overnight (διάρκειας μίας ημέρας) επιτόκιο στο 28%, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απεριόριστη ρευστότητα της λίρας. Το overnight επιτόκιο στην αγορά ρέπος ορίστηκε επίσης στο 28%.

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με «οδηγό» τις εταιρείες ταξιδιών και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ο FTSE Eurotop 300 και ο DJ Euro Stoxx 50 σημειώνουν απώλειες 1% περίπου, ενώ πριν τις εκρήξεις κατέγραφαν κέρδη της τάξεως του 0,3%.

Στη Γουόλ Στριτ, μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,27% στις 1.904,81 μονάδες, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,17% στις 9.674,46 μονάδες και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,24% στις 1.039,95 μονάδες.

«Θα φοβήσει τις αγορές, καθώς υπάρχει πάντα η ανησυχία ότι η Αλ Κάιντα μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να κάνει κάτι χειρότερο» από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε στο Bloomberg o αναλυτής της Theodoor Gilissen Securities, Ρότζερ Χόρνετ.

«Η τρομοκρατία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις αγορές αυτή την περίοδο» προσέθεσε.

Στον αντίποδα, σημαντική άνοδο σημειώνουν οι τιμές των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση (η οποία κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί κατά 0,03% στο 4,33%. Η απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου υποχωρεί κατά 0,06% στο 4,18%.

Υποχωρεί το αμερικανικό νόμισμα – Πάνω από τα 400 δολάρια ο χρυσός

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι αδύναμο στις διεθνείς αγορές, υποχωρώντας έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων. Ανοδικά κινείται το ελβετικό φράγκο, το οποίο θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσεων.

Το ευρώ ενισχύεται κατά 0,36% στα 1,1925 δολάρια, μισό σεντ κάτω από το ιστορικό υψηλό των 1,1975 δολαρίων που σημείωσε την Τετάρτη. Νωρίτερα είχε ανέλθει έως τα 1,1969 δολάρια.

Η πτώση του δολαρίου πυροδοτεί το ράλι του χρυσού, ο οποίος το πρωί (πριν τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία) στις ασιατικές αγορές ξεπέρασε τα 400 δολάρια η ουγγιά, προσεγγίζοντας τα 400,25 δολάρια, για πρώτη φορά από το 1996. Λίγο πριν τις 17:30 ώρα Ελλάδος η τιμή του χρυσού βρισκόταν στην περιοχή των 396 δολαρίων.

Ανοδικά κινούνται και άλλα πολύτιμα μέταλλα (παραδοσιακά «ασφαλή επενδυτικά καταφύγια»), όπως το ασήμι, το οποίο ανήλθε έως τα 5,32 δολάρια η ουγγιά. λίγο κάτω από το ρεκόρ των 5,45 δολαρίων που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο του 2000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ