37

Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Ιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει τον εποπτικό ρόλο του κλάδου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που παρέδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, τους εκπροσώπους της οποίας κάλεσε να εκθέσουν τις απόψεις τους μέχρι την προσεχή εβδομάδα.

Η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να χορηγεί και να ανακαλεί τις άδειες λειτουργίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, να εποπτεύει την τήρηση της νομοθεσίας, να ρυθμίζει με κανονιστικές πράξεις κάθε ειδικότερο αντικείμενο, να προτείνει προτάσεις στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών που θα την εποπτεύει, καθώς και στον υπουργό Ανάπτυξης, να επιβάλλει τα πρόστιμα και τις τιμές και να αποφασίζει περί της καταλληλότητας των μετόχων.

Η επιτροπή θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο και σε αυτό ο ιδιωτικός τομέας θα εκπροσωπείται με τέσσερα μέλη.

Σε ότι αφορά τον έλεγχο των ασφαλιστικών εταιριών για το 2002, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί και τότε θα καταστεί σαφές εάν πρέπει κάποιες και πόσες να κλείσουν. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ