Ρωμαϊκά ευρήματα ήλθαν στο φως σε αρχαιολογικό χώρο της Αμαθούντας
Ένας ενεπίγραφος κιονίσκος του 1ου μ.Χ. αιώνα, αφιερωμένος στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, ανακαλύφθηκε σε ανασκαφή στην Αμαθούντα. Στο φως ήρθαν επίσης αρχιτεκτονικά μέλη από σημαντικό κτίριο που φαίνεται ότι υπήρχε στην περιοχή.
36
Ένας ενεπίγραφος κιονίσκος του 1ου μ.Χ. αιώνα, αφιερωμένος στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Αμαθούντα.
Στο χώρο των ανασκαφών στην ανατολική είσοδο της Λεμεσού ανακαλύφθηκαν επίσης μέρη σπονδύλων και ένα κιονόκρανο δωρικού τύπου, προερχόμενα από σημαντικό κτίριο που φαίνεται ότι υπήρχε στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει πως κτίσματα και αρχαιολογικά στρώματα της εποχής του Τιβέριου βρέθηκαν σε πολλά σημεία της ανασκαφής. Υποδεικνύουν ότι η Αμαθούντα βρισκόταν σε ακμή κατά τη διακυβέρνηση του αυτοκράτορα.
Στη φετινή ανασκαφική περίοδο βρέθηκαν πτολεμαϊκά νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία, λύχνοι και τερρακόττες. Ανάμεσα στα μαρμάρινα ευρήματα ξεχωρίζουν ένα κεφάλι νύμφης, μέρος ενός μαρμάρινου φιδιού και σφίγγας, μια μολύβδινη βυζαντινή σφραγίδα, καθώς και εισηγμένο μαρμάρινο περίτεχνο αγγείο ρωμαϊκής περιόδου.
Κατά την ανασκαφή ανακαλύφθηκε και μέρος μεγάλης δεξαμενής, ο πυθμένας της οποίας είναι πλακόστρωτος με ακανόνιστες πέτρες διαφόρων μεγεθών, και επιτεύχθηκε μερικώς ο στόχος της συνένωσης του χώρου της αρχαίας αγοράς με το χώρο του διοικητικού κτιρίου και των άλλων οικοδομημάτων που βρίσκονται νότιά της.
Στο φως ήρθε επίσης το υπόλοιπο μέρος παρακαμπτηρίου δρόμου που κατέληγε μπροστά από το Νυμφαίο, ο οποίος ανάγεται στην περίοδο της καταστροφής της πόλης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Τρεις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη Χιλή – 500.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Μάρω Κοντού
- Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού – Φορτηγάκι έπεσε σε γκρεμό, σκοτώθηκαν 14 άτομα
- Οι αισιόδοξοι ζουν έως και 8 χρόνια περισσότερο;
- Καιρός: Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στην επικράτεια – Καταιγίδες στα βόρεια ορεινά
- Η αληθινή γεωγραφία της Οδύσσειας: Οι χάρτες, οι μύθοι και το διαχρονικό μυστήριο του ταξιδιού του Οδυσσέα
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέρει: Μέσα στην προπόνηση του σταρ του ποδοσφαίρου
- Μισθοί: Ο νέος χάρτης για το 2027 – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442