
Ελέγχους στο μέλι της αγοράς ξεκινά ο ΕΦΕΤ μετά τις αναφορές για πιθανή μόλυνση
Πρόγραμμα ελέγχων για το μέλι που διατίθεται στην αγορά προωθεί ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει με ανακοίνωσή του τον κίνδυνο από τις τοξικές ουσίες που αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν σε συσκευασμένο και χύμα μέλι.
36
Πρόγραμμα ελέγχων για το μέλι που διατίθεται στην αγορά προωθεί ο Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει με ανακοίνωσή του τον κίνδυνο από τις τοξικές ουσίες που αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν σε συσκευασμένο και χύμα μέλι.
Στόχος του ΕΦΕΤ είναι να διασφαλίσει αν πληρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας που καθορίζονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Οι έλεγχοι, που θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, θα εξετάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με πιθανή νοθεία και με την παρουσία υπολειμμάτων και καταλοίπων, όπως φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά και παραδιχλωροβενζόλιο.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το παραδιχλωροβενζόλιο που αναφέρθηκε ότι ανιχνεύθηκε στο μέλι προέρχεται από την κηροσκωρίνη, ουσία που χρησιμοποιούν οι μελισσουργοί για τη συντήρηση και την προστασία της κηρύθρας.
Το παραδιχλωροβενζόλιο, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο EΦET, δεν έχει προσδιοριστεί ως χημικός κίνδυνος για το μέλι από τις κοινοτικές αρχές και δεν έχουν ακόμα καθοριστεί ανώτατα αποδεκτά όρια ούτε και όριο αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών αναλύσεων, επιτροπή του ΕΣΕΤ (Επιστημονικό Συμβούλιο Ελέγχου Τροφίμων), αποτελούμενη από ειδικούς, θα θα αξιολογήσει συνολικά την επικινδυνότητα της ουσίας αυτής και θα γνωμοδοτήσει σχετικά με τον καθορισμό και την θεσμοθέτηση εθνικού ορίου για την παρουσία της στο μέλι.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει ορίσει μέγιστο όριο τα 7 μέρη στο εκατομμύριο για το πόσιμο νερό, ενώ από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα ελληνικής μελέτης, η παρουσία του παραδιχλωροβενζολίου στο μέλι δεν υπερβαίνει τα 40 ή 45 ppb.
Το 98% του προσλαμβανόμενου παραδιχλωροβενζολίου αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αμελητέες ποσότητες παραμένουν στον λιπώδη ιστό και στο αίμα. Επιπλέον, πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η συγκέντρωση του παραδιχλωροβενζολίου στο μέλι μειώνεται στο 65% σε διάστημα τεσάρων ημερών.
Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές για το παραδιχλωροβενζόλιο δεν αναιρούν ούτε πρέπει να θέσουν σε αμφισβήτηση την εξαιρετική ποιότητα που η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει στο ελληνικό μέλι.
ΑΠΕ
- Φιορεντίνα – Σασουόλο 0-0: Βολική ισοπαλία στο «Αρτέμιο Φράνκι»
- Πέρα από τον μισθό: Η κρίση ταυτότητας και το άγχος στην εποχή της μετα-εργασίας
- Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών
- ΗΠΑ: «Οι πυροβολισμοί ήταν τόσο δυνατοί»: Ο τρόμος στο δείπνο Τραμπ και τα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας
- LIVE: Κηφισιά – Παναιτωλικός
- Rolling Stones: Όταν ο Μικ Τζάγκερ ξεγέλασε το θάνατο δύο φορές – Η ηρωίνη, η γροθιά και η φύλακας-άγγελος Φέι Ντάναγουεϊ

