28

Σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς φέρεται να προχώρησε η Βόρειος Κορέα, αλλά το Τόκιο εκτιμά ότι δεν συνιστά απειλή για την Ιαπωνία ή τις γειτονικές χώρες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε το πρωί της Τρίτης από πλοίο στην ανατολική ακτή της Β.Κορέας έχει πιθανή μέγιστη εμβέλεια περίπου 100 χιλιομέτρων.

«Η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρειο Κορέα δεν συνιστά απειλή για την Ιαπωνία ή τις γειτονικές χώρες, δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο, δια του εκπροσώπου του Χατσουχίσα Τακασίμα.

Από την πλευρά της, η Νότιος Κορέα αμφισβητεί τις πληροφορίες για τη νέα πυραυλική δοκιμή. «Τα ηλεκτρονικά συστήματα μας δεν κατέγραψαν σήμερα οποιαδήποτε εκτόξευση», δήλωσε εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σεούλ, Κιμ Χιουνγκ-Κιου.

Πρόκειται για τη δεύτερη δοκιμή πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ τις τελευταίες ημέρες. Η πρώτη έγινε την ώρα που η σύνοδος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) καλούσε τη Β.Κορέα να προσέλθει σε διάλογο για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ιάπωνας διπλωμάτης είχε χαρακτηρίσει τότε τη δοκιμή ως «ανησυχητική κίνηση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters