Πρεμιέρα την Παρασκευή για το 16ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Αρχίζει την Παρασκευή το 16ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελευθεροτυπία με τη στήριξη του ΥΠΠΟ. Το «Πανόραμα» είναι φέτος μεγαλύτερο -πάνω από 100 ταινίες- ενώ οργανώνει και ένα αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
30
Αρχίζει την Παρασκευή το 16ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που διοργανώνει κάθε χρόνο η Ελευθεροτυπία με τη στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Το «Πανόραμα» είναι φέτος μεγαλύτερο -πάνω από 100 ταινίες- ενώ οργανώνει και ένα αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στο 16ο Πανόραμα ξεχωρίζουν το αφιέρωμα στο έργο της Ιταλίδας σκηνοθέτριας Λίνα Βερτμίλερ με επτά ταινίες, το αντίστοιχο αφιέρωμα στον Βρετανό ηθοποιό Μάικλ Κέιν με ταινίες – σταθμούς στην καριέρα του, η προβολή ταινιών που βασίζονται στο έργο του Ζορζ Σιμενόν, το αφιέρωμα στον Σουηδό ηθοποιό Μαξ φον Σίντοβ και το αντίστοιχο στον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς.
Από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η πρεμιέρα της κωμωδίας του Σταμάτη Τσαρούχα Οι γενναίοι της Σαμοθράκης, ενώ θα προβληθούν και οι ταινίες Οι αδίστακτοι του Ντίνου Κατσουρίδη και το Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν.
Φέτος το «Πανόραμα» καθιερώνει τη συνεργασία του με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου με την προβολή 11 ταινιών μικρού μήκους που διεκδίκησαν το βραβείο UIP της Ακαδημίας.
Όμως, αυτό που θα κάνει το φετινό «Πανόραμα» διαφορετικό είναι το μεγάλο αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπό τον τίτλο «Έβδομη Τέχνη και Ολυμπιάδα», τη δεύτερη εβδομάδα της διοργάνωσης -10 έως 16 Οκτωβρίου- θα προβληθούν 24 ταινίες και ντοκιμαντέρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βιογραφίες αθλητών και πρωταθλητών που γνώρισαν τη δόξα και στη μεγάλη οθόνη (Τζόνι Βαϊσμίλερ, Έστερ Ουίλιαμς).
Από το αφιέρωμα ξεχωρίζει το Ολύμπια της Λένι Ρίφενσταλ, το οποίο αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο του Αδόλφου Χίτλερ. Το ολυμπιακό αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.
Το 16ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου συνδιοργανώνουν η Ελευθεροτυπία και το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα ξένα Ινστιτούτα, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και ο Δήμος Αθηναίων.
Οι ταινίες θα προβληθούν στους κινηματογράφους «Απόλλων» και «Αστυ» και στο Γαλλικό Ινστιτούτο και η είσοδος είναι 5 ευρώ για κάθε προβολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
- Φλόριντα: Δύο εκτελέσεις σε μία μέρα έπειτα από 60 χρόνια – Ρεκόρ εκτελέσεων σε ένα χρόνο για τον κυβερνήτη Ντε Σάντις
- ΛΔ Κονγκό: Εξαπλώνεται ταχύτερα ο Εμπολα μαζί με τους θανάτους – Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε θεραπεία
- Στο στόχαστρο των ΗΠΑ το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν – Καταστράφηκε πύργος επικοινωνιών και μια γέφυρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)



























































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442