28

Με την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Αλέξανδρου Κατσαντώνη, ο οποίος εκπροσωπεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά, άρχισε την Τετάρτη η δίκη για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με την έναρξη της αγόρευσης, ο κ. Κατσαντώνης υποστήριξε ότι «η 17 Νοέμβρη απέτυχε να αποκτήσει έρεισμα στην κοινωνία, όπως συνέβη με άλλα τρομοκρατικά κινήματα, για παράδειγμα με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και τη RAF».

Συνεχίζοντας την αγόρευσή του, ο κ. Κατσαντώνης χαρακτήρισε «πραγματικούς τρομοκράτες» τους Σάββα Ξηρό, Δημήτρη Κουφοντίνα και Πάτροκλο Τσελέντη, στον οποίο, όμως, ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ο κ.Κατσαντώνης υποστήριξε ότι μόνο αυτοί οι τρεις κατηγορούμενοι δικαιούνται την ονομασία του τρομοκράτη, αποκαλώντας τους «χειρότερους δολοφόνους από τους υπόλοιπους».

Αμφιβολίες για τη Σωτηροπούλου, αλλά και για τη μεταμέλεια του Τέλιου

Ωστόσο, ο κ. Κατσαντώνης εξέφρασε αμφιβολίες για το αν συμμετείχε στην οργάνωση η Αγγελική Σωτηροπούλου, ζητώντας απο τους δικαστές να θυμηθούν ότι «έχει και ένα παιδί». Επίσης, αμφισβήτησε την ειλικρινή μεταμέλεια του Κώστα Τέλιου, για τον οποίο είπε ότι «αν είχε αληθινά συγκλονιστεί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν, θα έπρεπε αμέσως να ειδοποιήσει τις αρχές».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Παλαιοκρασσά αναφέρθηκε και στον Γιάννη Σερίφη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον έχει κρίνει η Δικαιοσύνη. Θα τον κρίνετε και εσείς τώρα». Χαρακτήρισε δε «σατανόδουλο» τον Χριστόδουλο Ξηρό, ενώ για τον Σάββα έκανε λόγο για «τραγωδία», αφού, όπως είπε, του δόθηκε ευκαιρία να μετανοήσει πραγματικά, μιλώντας στον εφέτη ανακριτή και να μετανοήσει εξίσου ειλικρινά όταν άκουσε τη φωνή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Δειλός ο Τζωρτζάτος, μειονέκτημα για Κουφοντίνα ο έρωτας και το παιδί»

Ο κ. Κατσαντώνης κατηγόρησε για δειλία τα φερόμενα ως μέλη της 17Ν και κυρίως το Βασίλη Τζωρτζάτο, ενώ για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο τόνισε ότι «έχασε το στοίχημα που είχε βάλει πως στην απολογία του θα σταθεί μπροστά στους δικαστές και θα πει ότι αυτός είναι ο αρχηγός της 17Ν». Σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, το μεγάλο μειονέκτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα «είναι πως ερωτεύτηκε και έκανε παιδί».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρχαν γυναίκες στη 17Ν και είπε ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρίσκεται ο εκτελεστικός πυρήνας της οργάνωσης. Κάλεσε επίσης τον Πάτροκλο Τσελέντη να γράΨει ένα βιβλίο για τη 17Ν, τονίζοντας ότι «το οφείλει στον εαυτό του, στην κοινωνία, στη Δικαιοσύνη, σε όλους εμάς».

Λυκουρέζος: «Ομολογήστε, δειλέ κ. Γιωτόπουλε»

Στη συνέχεια αγόρευσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξανδρος Λυκουρέζος για τις υποθέσεις των δολοφονιών των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Αθανασιάδη και Δημήτρη Αγγελόπουλου και την επίθεση εις βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε τη 17Ν «οργάνωση ατομικής τρομοκρατίας, συμμορία τρόμου και φόβου, που με την υπεροψία του αλώβητου σκόρπιζε επί 27 χρόνια το θάνατο και την οδύνη». Αντέκρουσε δε τον ισχυρισμό Κουφοντίνα ότι η οργάνωση αποτελούσε κομμάτι της επαναστατικής Αριστεράς, λέγοντας: «Αν έχετε το Θεό σας! Έχετε δει ποτέ τόσο θράσος ιστορικής κακοποίησης;».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής υποστήριξε ότι τα μέλη της 17Ν «είναι επαγγελματίες δολοφόνοι και ληστές, που δημιούργησαν έναν εφιάλτη». Ο κ. Λυκουρέζος κάλεσε επίσης τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να πει την αλήθεια. «Ομολογήστε δειλέ κύριε Γιωτόπουλε» του είπε, ενώ χαρακτήρισε τους Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, αλλά και τον Βασίλη Τζωρτζάτο «αρχιερείς της κατάδοσης».

Τέλος, ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλιο και Σωτήρη Κονδύλη.

Πέτσος: «Στο εδώλιο κάθεται μόνο το επιχειρησιακό κομμάτι της 17Ν»

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Πέτσος έκλεισε με την αγόρευσή του την ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης. Ο κ. Πέτσος παρίσταται στο δικαστήριο τόσο για την επίθεση που είχε δεχθεί ο ίδιος από τη 17Ν όσο και για την υπόθεση της δολοφονίας του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσος, «από τη δικαστική αίθουσα πέρασε μόνο η μισή αλήθεια», ενώ επισήμανε ότι «στο εδώλιο δεν κάθεται όλη η οργάνωση, αλλά μόνο ένα μεγάλο επιχειρησιακό κομμάτι της εγχώριας τρομοκρατίας, με ελάχιστους επιτελικούς που δεν αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της εγκληματικής ομάδας».

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι του είναι αδιάφορη η ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι κατηγορούμενοι όσον αφορά στην υπόθεσή του και τόνισε ότι θεωρεί πως η απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος του ήταν μια εγκληματική ενέργεια «ποτισμένη από πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς πολιτικό κίνητρο και με πολιτικό καιροσκοπισμό».

Υποστήριξε ακόμα ότι έχει συγχωρέσει μέσα του και έχει απαλλάξει τους κατηγορούμενους για την απόπειρα εις βάρος του, αλλά επισήμανε ότι στη δικαστική αίθουσα ακούει και τη φωνή του Κώστα Περατικού, που δεν κατάφερε να σωθεί από τη 17Ν.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη με αγορεύσεις άλλων συνηγόρων πολιτικής αγωγής.

Τελευταία ενημέρωση 15:05





Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ