Νέα Υόρκη: Η ποσότητα, η συχνότητα, ο τρόπος αλλά και η μορφή του αλκοόλ που καταναλώνει ένα άτομο καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον τύπο καρδιαγγειακού νοσήματος από το οποίο ενδεχομένως θα προσβληθεί, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition.


Είναι γνωστό στους επιστήμονες ότι όσοι έχουν συσσωρευμένο λίπος στη κοιλιακή χώρα, δηλαδή κεντρική κατανομή, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο τονίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε αραιά διαστήματα είχαν μεγαλύτερη κεντρική κατανομή λίπους σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες αλκοόλ αλλά πιο τακτικά.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, η οποία περιέλαβε 2.343 άνδρες και γυναίκες από 35 έως 79 ετών, η συσσώρευση λίπους ποίκιλε αναλόγως με τον τύπο του αλκοόλ. Έτσι, όσοι έπιναν κρασί είχαν τη μικρότερη κεντρική συσσώρευση λίπους, ενώ όσοι έπιναν άλλα οινοπνευματώδη είχαν τη μεγαλύτερη. Η μπύρα, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε ότι συμβάλλει στην κεντρική συσσώρευση λίπους.

«Τα συμπεράσματα της έρευνας αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το αλκοόλ επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με πλήθος διαφορετικών τρόπων και πως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας.

health.in.gr