«Έφυγε» ο Γάλλος μετρ του φιλμ νουάρ, Ζακ Ντερέ
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε το Σάββατο ο Γάλλος κινηματογραφιστής και σεναριογράφος Ζακ Ντερέ, του οποίου το ταλέντο στις ταινίες με αγωνιώδη πλοκή του χάρισε τον τίτλο του «Γάλλου Χίτσκοκ».
43
Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών, άφησε το Σάββατο ο Γάλλος κινηματογραφιστής και σεναριογράφος Ζακ Ντερέ, του οποίου το ταλέντο στις ταινίες με αγωνιώδη πλοκή του χάρισε τον τίτλο του «Γάλλου Χίτσκοκ».
Ο Ντελέ, ο οποίος γεννήθηκε το 1929 στη Λιόν, πέθανε στο σπίτι του στη Μπουλόν-Μπιλανκούρ, στα προάστια του Παρισιού, έπειτα από παρατεταμένη ασθένεια.
Ο Γάλλος μετρ του φιλμ νουάρ, ο οποίος θεωρήθηκε «ο Χίτσκοκ του γαλλικού κινηματογράφου», ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1960 με την ταινία Ο Ζιγκολό.
Γύρισε περίπου 30 ταινίες, μεταξύ των οποίων περισσότερες από είκοσι αστυνομικές και δράσης. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι πολύ γνωστές: Ριφιφί στο Τόκιο, Συμφωνία για μια Σφαγή, Μπορσαλίνο, Ο Περιθωριακός και Η πισίνα, ψυχολογικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στο Σαν Τροπέ με πρωταγωνιστές τον Αλέν Ντελόν και τη Ρόμι Σνάιντερ.
«Υπερασπιζόμουν πάντα το θρίλερ γιατί είναι ένα πρώτης τάξης θέαμα. Το αληθινό αστυνομικό φιλμ είναι ατμοσφαιρικό, έχει αγωνία και δεν στηρίζει τον ερασιτεχνισμό, καθώς επιβάλει τη δημιουργία κλίματος και την εξέλιξη της δράσης» δήλωνε ο ίδιος.
Καθ όλη τη διάρκεια της πορείας του, ο Ντερέ προσπαθούσε να δώσει έναν νέο τόνο στο αστυνομικό φιλμ. «Ενδέχεται οι αστυνομικοί μου να είναι διαφορετικού τύπου. Αυτό συμβαίνει στο μέτρο που χρειάζομαι για να πετύχω κάποια αποστασιοποίηση από τους χαρακτήρες και τη βία» έλεγε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Λίβανος: Κυανόκρανος σκοτώθηκε σε έκρηξη βλήματος – Ενα ακόμη μέλος της UNIFIL σε κρίσιμη κατάσταση
- Πετρέλαιο: Πάνω από τα 100 δολάρια το WTI και τα 115 το Brent στις ασιατικές αγορές
- Ισραήλ: Καλείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης να εγκαταλείψει το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή
- 3 άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία, ανάμεσά τους 13χρονος, και ένας στη νοτιοανατολική Ρωσία
- Ισραήλ: «Βαθιά ανησυχία» από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία για σχέδιο διεύρυνσης της θανατική ποινής
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Σχέδιο για Αγιο Φως κανονικά το Πάσχα
- Λάρισα: 78χρονος απείλησε οδηγό λεωφορείου με οπλισμένο ψαροντούφεκο
- Γιορτή σήμερα 30 Μαρτίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442