Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλαστικά παπάκια που ναυάγησαν πριν 11 χρόνια φτάνουν επιτέλους στην ξηρά

Πλαστικά παπάκια που ναυάγησαν πριν 11 χρόνια φτάνουν επιτέλους στην ξηρά

Τα τελευταία παπάκια από ένα φορτίο πλαστικών παιχνιδιών που έπεσε στη θάλασσα το 1992 αναμένεται από μέρα σε μέρα να φτάσουν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στη Νέα Αγγλία. Οι επιστήμονες μετέτρεψαν την οδύσσεια σε πείραμα για τη μελέτη των ρευμάτων.

36

Τα τελευταία παπάκια από ένα φορτίο πλαστικών παιχνιδιών που έπεσε στη θάλασσα το 1992 αναμένεται από μέρα σε μέρα να φτάσουν στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ στη Νέα Αγγλία.

Επιστήμονες είχαν μετατρέψει το ατύχημα σε πείραμα και παρακολούθησαν επί 11 χρόνια την πορεία τους στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό και τον Ειρηνικό για να μελετήσουν τα θαλάσσια ρεύματα.

Όπως αναφέρει το BBC, ένα κοντέινερ με παπάκια, χελώνες, βατραχάκια και άλλα πλαστικά παιχνίδια, έπεσε στη θάλασσα από πλοίο που ταξίδευε από την Κίνα στο Σιάτλ κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

Η οδύσσεια ξεκίνησε κοντά στον 45ο παράλληλο. Τα παπάκια παρασύρθηκαν βόρεια, ταξίδευσαν κατά μήκος των ακτών της Αλάσκα και έφτασαν στον Βερίγγειο πορθμό το 1995.

Εκεί μάλλον παγιδεύτηκαν σε κομμάτια πάγου και έφτασαν κοντά στην Ισλανδία πέντε χρόνια αργότερα. Το 2001 εντοπίστηκαν στο βόρειο Ατλαντικό, κοντά στο σημείο όπου ναυάγησε ο Τιτανικός.

Εκεί τα παπάκια χωρίστηκαν. Μερικά ταξίδευσαν μέχρι τις ακτές της Ευρώπης, ενώ άλλα εντοπίστηκαν στη Χαβάη. Οι πιο άτυχοι από τους ναυαγούς κατέληξαν στον Ειρηνικό.

«Τα παπάκια διέσχισαν τον Βόρειο Ειρηνικό σε τρία χρόνια -όλο το ταξίδι από το σημείο του ατυχήματος μέχρι την Αλάσκα, από εκεί στην Ιαπωνία και μετά πίσω στη Βόρεια Αμερική» περιγράφει ο Κέρτις Έμπεσμέιερ, συνταξιοδοτημένος ωκεανογράφος στο Σιάτλ.

Περίπου 10.000 κοντέινερ πέφτουν στη θάλασσα από πλοία κάθε χρόνο.

Ο Έμπεσμέιερ είχε πρόσφατα την ευκαιρία να καταγράψει την πορεία που ακολούθησαν στον ωκεανό 34.000 γάντια του χόκει επί πάγου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024