43

Στη μελωδία του Νατ Κινγκ Κόουλ Answer Me φαίνεται ότι βασίζεται η γνωστή και πολυαγαπημένη μπαλάντα του Πολ ΜακΚάρτνεϊ Yesterday, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών μουσικολόγων.

Οι ίδιοι, ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι το «Σκαθάρι» δεν έκλεψε τη μουσική, αλλά προχώρησε στη σύνθεση του Yesterday, έχοντας στο υποσυνείδητό του τη μελωδία του Νατ Κινγκ Κόουλ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, άλλωστε, μόλις ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ συνέθεσε τη μουσική του Yesterday, ρώτησε τόσο τα υπόλοιπα «Σκαθάρια» όσο και τον παραγωγό τους Τζορτζ Μάρτιν εάν τους ήταν γνώριμη η μελωδία. Κανείς ωστόσο δεν φάνηκε να αναγνωρίζει το Answer Me.

Όπως δήλωσε στο BBC ο μουσικολόγος Σπένσερ Λι, είναι απίθανο ο ΜακΚάρτνεϊ να «έκλεψε» τη μουσική. «Πιστεύω ότι θα είχε ακούσει το κομμάτι του Νατ Κινγκ Κόουλ σε ηλικία δέκα ή 11 ετών» επισήμανε. Ο εκπρόσωπος πάντως του «Σκαθαριού» αρνήθηκε οποιαδήποτε ομοιότητα ανάμεσα στα δύο τραγούδια.

Ο τίτλος που αρχικά είχε δώσει στο κομμάτι ο ΜακΚάρτνεϊ ήταν Scrambled Eggs, όμως τελικά επικράτησε το Yesterday. Από το 1965, οπότε κυκλοφόρησε, μέχρι σήμερα 2.000 καλλιτέχνες έχουν ερμηνεύσει τους στίχους του, ενώ τουλάχιστον έξι εκατομμύρια φορές έχει ακουστεί από το ραδιόφωνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ