Λονδίνο: Η συγκέντρωση μιας ορμόνης στο αίμα, η οποία προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού έπειτα από ένα γεύμα, αυξάνεται κάθετα μετά από επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, υποβοηθώντας την απώλεια βάρους μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

Ομάδα επιστημόνων από το Κολέγιο King’s του Λονδίνου και από το Νοσοκομείο Hammersmith μελέτησε διεξοδικά μια ομάδα ασθενών που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης.

Κατά την εν λόγω επέμβαση οι χειρουργοί προβαίνουν σε σμίκρυνση του στομάχου, ενώ παράλληλα παρακάμπτουν ένα μέρος του λεπτού εντέρου, ώστε να περιορίσουν την απορρόφηση θερμίδων από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Ένωσης στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι ερευνητές καταμέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης στον οργανισμό τόσο πριν από την κατανάλωση οποιουδήποτε γεύματος, όσο και κάθε 30 λεπτά για ένα συνολικό διάστημα τριών ωρών μετά το γεύμα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα παχύσαρκα άτομα της έρευνας εμφάνιζαν αύξηση της ορμόνης σε ποσοστό έως και 150% μετά το γεύμα, σε σύγκριση με μια ομάδα ατόμων που ανέμεναν τη διεξαγωγή της επέμβασης και αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εν λόγω ορμόνη, που παράγεται από τα ενδοκρινικά κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος, συνέβαλε στην απώλεια έως και 36 κιλών μεταξύ των χειρουργημένων ατόμων της μελέτης.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα της έρευνας για την παρασκευή φαρμάκων που θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν στην απώλεια βάρους, καθιστώντας περιττή την ανάγκη διεξαγωγή της επέμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης.

health.in.gr