43

Είκοσι ημέρες μετά την παρουσίαση του βιβλίου του «Φίνος Φιλμ 1939-1977: Μύθος και πραγματικότητα» ο τεχνικός κινηματογράφου Μάρκος Ζέρβας, ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις κάμερες στις ταινίες της Φίνος Φιλμ, έχασε τη μάχη με το θάνατο, σε ηλικία 83 ετών.

Κατά τη διάρκεια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου, ο Μάρκος Ζέρβας επιμελήθηκε τα ντεκόρ, τα σκηνικά και είχε την διεύθυνση της παραγωγής σε 250 ταινίες της Φίνος Φιλμ, μεταξύ των οποίων και των μιούζικαλ της δεκαετίας του 60. Παράλληλα, είχε επιμεληθεί τα σκηνικά πέντε θεατρικών έργων.

Σύμφωνα με τη σύντροφό του Αγγελική Λάμπρου, η αγαπημένη του ταινία ήταν «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη. «Δεν είμαι συγγραφέας, ούτε ιστορικός, ούτε καν κειμενογράφος. Όμως ένιωσα την ανάγκη και θεώρησα χρέος μου να γράψω ό,τι έζησα κοντά στους ανθρώπους που πάλεψαν και στήριξαν τον ελληνικό κινηματογράφο» ανέφερε στο πρόσφατο βιβλίο του για τη Φίνος Φιλμ.

Τις τελευταίες ημέρες ο Μάρκος Ζέρβας νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς. Σύμφωνα με τα Νέα η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, από το Α Νεκροταφείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ