27

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίνσπαν, υποστηρίζοντας ότι η υψηλή παραγωγικότητα και η βελτίωση του κλίματος στις αγορές ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη.

Μιλώντας στην Κοινή Οικονομική Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, ο επικεφαλής της Fed είπε ότι είναι πολύ πρόωρο να κάνει μία «σταθερή αξιολόγηση» για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, αλλά υπογράμμισε ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψη δεν είναι παράλογες.

«Δεν έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα μετά το τέλος των εχθροπραξιών, ώστε να κάνουμε μία σταθερή αξιολόγηση για την τρέχουσα ισχύ της πραγματικής οικονομίας» είπε.

Παράλληλα, είπε πως τα στοιχεία για την απασχόληση και τη βιομηχανική παραγωγή, αν και απογοητευτικά, «πιθανώς αντανακλούν επιχειρηματικές αποφάσεις που, στο μεγαλύτερο μέρος, έγιναν εν όψει του πολέμου». Για να εκτιμηθούν οι τάσεις σε αυτούς τους τομείς, θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία, προσέθεσε.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Γουόλ Στριτ περίμενε με αγωνία αν ο κ. Γκρίνσπαν αναφερθεί στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, αλλά τελικά ο πρόεδρος της Fed απλώς επανέλαβε τις απόψεις που είχε εκφράσει η αμερικανική κεντρική τράπεζα στις 6 Μαΐου, όταν είχε αποφασίσει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1,25%.

Επίσης, οι αναλυτές περίμεναν να δουν κάποια αλλαγή στο τόνο από την κατάθεση της 30ης Απριλίου, όπου ο κ. Γκρίνσπαν είχε πει ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο, προσθέτοντας παράλληλα ότι αντιμετωπίζει ακόμα κινδύνους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ