Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωμεσογειακή ενεργειακή συνεργασία
Ένα ακόμα βήμα στο φιλόδοξο στόχο της ενεργειακής διασύνδεσης και ολοκλήρωσης του Ευρωμεσογειακού χώρου έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης Ευρωμεσογειακής υπουργικής Συνδιάσκεψης για την Ενέργεια, με τη συμμετοχή 35 χωρών.
27
Ένα ακόμα βήμα στο φιλόδοξο στόχο της ενεργειακής διασύνδεσης και ολοκλήρωσης του Ευρωμεσογειακού χώρου έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα στο πλαίσιο της τρίτης Ευρωμεσογειακής υπουργικής Συνδιάσκεψης για την Ενέργεια, με τη συμμετοχή 35 χωρών.
Οι εργασίες της συνόδου κατέληξαν στην ομόφωνη ψήφιση της νέας Διακήρυξης Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Η διακήρυξη αυτή, η οποία φέρει την ονομασία «Διακήρυξη των Αθηνών», όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, αποτελεί το νέο πολιτικό πλαίσιο που επιβεβαιώνει τη βούληση συνεργασίας των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου «για την καθιέρωση μιας γνήσιας ενεργειακής πολιτικής», με στόχο «τη δημιουργία μιας μελλοντικής Ευρωμεσογειακής ενεργειακής αγοράς που θα είναι πλήρως ολοκληρωμένη και διασυνδεμένη».
Ειδική αναφορά γίνεται στη διασύνδεση του δικτύου αερίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που θα ολοκληρωθεί το 2005, καθώς και στις σχετικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο ευρωπαϊκής εμβέλειας για όλη την περιοχή της Μεσογείου και της ΕΕ, δήλωσε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι στη διακήρυξη γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή που δήλωσαν την πρόθεση τους να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στο επίπεδο της ενέργειας και για το σκοπό αυτό δημιουργείται μια τριμερής τεχνική ομάδα εργασία στον ενεργειακό τομέα (θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από Ισραήλ, Παλαιστίνη και ΕΕ).
Την ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε η Λογιόλα Ντε Παλάθιο, επίτροπος της ΕΕ για τις Μεταφορές και την Ενέργεια, υπογραμμίζοντας ότι αποφασίστηκε η σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας, η οποία θα περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, έτσι ωστε να εδραιωθούν τα ενεργειακά σχέδια κοινού ενδιαφέροντος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Κώστας Δόξας: Καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του
- Ποιες αβεβαιότητες αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός του 2026
- Τρομακτικό τροχαίο στη λεωφόρο Συγγρού: Σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα – Χωρίς τις αισθήσεις του ο οδηγός της μηχανής
- Αγριος ξυλοδαρμός 45χρονης από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου – Βίντεο ντοκουμέντο
- Ο Ολυμπιακός για τη δυναμική παρουσία του κόσμου του στο Λεβερκούζεν: «Ο 12ος παίκτης μας» (vid)
- Οι πιο ωραίες διαδρομές για ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη – Από βαγόνια των 10.000 ευρώ έως νυχτερινά δρομολόγια

