Αθήνα: Στο Λαγονήσι πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 2 και το Σάββατο, 3 Μαΐου η Άτυπη Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία έχουν προσκληθεί και οι υπουργοί Περιβάλλοντος των χωρών των Βαλκανίων.


Η σύνοδος θα γίνει υπό την προεδρία της υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Βάσως Παπανδρέου.


Η πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου θα αρχίσει το απόγευμα, της Παρασκευής και θα έχει θέμα: «Το περιβάλλον και το μέλλον της Ευρώπης».


Στη συνεδρίαση του Σαββάτου την οποία θα παρακολουθήσουν και οι αρμόδιοι υπουργοί της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία-Μαυροβούνιο), της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, θα συζητηθεί «Η περιφερειακή συνεργασία για περιβαλλοντικά θέματα στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη: Η διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων ως προτεραιότητα».


Η Ελληνική Προεδρία, κατά την Άτυπη Σύνοδο, θα επιδιώξει την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά το πώς η διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αρχή της ενσωμάτωσης, ως έναν από τους κεντρικούς στόχους της, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ποιοτικό και υγιές περιβάλλον.


Κατά την τυπη Σύνοδο θα δοθεί η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών σχετικά με τη σημασία των περιφερειακών συνεργασιών στα Βαλκάνια. Στόχος είναι να ενδυναμωθεί η διακρατική πολυμερής συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να εφαρμοστούν περιφερειακές στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων και δεσμεύσεων της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Γιοχάνεσμπουργκ.


Πηγή: ΑΠΕ

health.in.gr