Μύθος ο πόνος της μαστογραφίας
Νέα Υόρκη: Μύθο χαρακτηρίζει τον πόνο της μαστογραφίας μια αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, βάσει της οποίας το φαινόμενο είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οργανικό.
Νέα Υόρκη: Μύθο χαρακτηρίζει τον πόνο της μαστογραφίας μια αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine, βάσει της οποίας το φαινόμενο είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά οργανικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, την οποία εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Wake Forest στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν τα 3/4 των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία κατά το παρελθόν χαρακτήρισαν «σχετικά ήπιο» τον πόνο που προέρχεται από αυτήν.
Οι γυναίκες βαθμολόγησαν με 4 ή λιγότερο τον πόνο που ένιωσαν, βάσει κλίμακας από τους αριθμούς 1 έως 10, όπου το «10» αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο πόνο που είχαν νιώσει ποτέ.
Επιπλέον, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν τον πόνο με λέξεις, τόνισαν ότι μοιάζει με εκείνον ενός ελαφρού πονοκεφάλου ή αυτόν που νιώθει όποιος φορά στενά παπούτσια.
Σχεδόν όλες οι γυναίκες δήλωσαν, επίσης, πως το πιο πιθανό είναι να προγραμματίσουν μια νέα μαστογραφία για το επόμενο έτος και ότι δεν αισθάνονταν κανένα φόβο για την εξέταση.
Ωστόσο, υπήρξε μικρό ποσοστό γυναικών που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν μεγάλο πόνο κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας και πώς δεν προτίθενται να προβούν σε αντίστοιχη εξέταση στο μέλλον.
Το πιο οδυνηρό μέρος της εξέτασης, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν εκείνο κατά το οποίο ο μαστογράφος πιέζει το στήθος μεταξύ δύο πλακών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στην ένταση του πόνου ακόμη και αν επρόκειτο για διαφορετικά μεγέθη μαστών.
«Ο φόβος των περισσότερων γυναικών έχει περισσότερο ψυχολογική παρά ουσιαστική βάση αλλά δεν είναι απολύτως αδικαιολόγητος. Ο λόγος είναι ότι πολλές γυναίκες υποβλήθηκαν κατά το παρελθόν σε μαστογραφία με μηχανήματα παλαιότερης τεχνολογίας, που ίσως να προκαλούσαν μεγαλύτερο πόνο. Όμως σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας.
health.in.gr
- Ρήξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ λόγω «Αυγής» – Nεύρα και τάσεις φυγής στην Κουμουνδούρου
- Η τέχνη της απόλαυσης: Πώς να ζήσεις σαν bon vivant
- Δίπλα στους αγρότες Σωματεία και Ομοσπονδίες – Συγκέντρωση το απόγευμα στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Ακίνητα: Στον πάγο οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το 2027
- Συνταγή: Σουφλέ ζυμαρικών με μπρόκολο και κοτόπουλο
- Η παράλληλη επανεμφάνιση Καραμανλή και Σαμαρά εντείνει την πίεση του Μαξίμου

