27

Υποχώρηση της τάξεως του 59,8% στα 51,3 εκατ. ευρώ σημείωσαν το 2002 τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της Αγροτικής Τράπεζας. Σε επίπεδο μητρικής τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 53,6% στα 95,69 εκατ. ευρώ και μετά από φόρους σημείωσαν πτώση 57,9%.

Η μεταβολή της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 6,4%, τη σημαντική μείωση των εσόδων από συμμετοχές και τίτλους μεταβλητής απόδοσης κατά 25,5% και τη μείωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις κατά 28,8 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εικόνας που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο η κεφαλαιαγορά.

Αντίθετα, θετικά εξελίχθηκαν οι προμήθειες, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση 5,2%. Παρά τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους, το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας, παραμένει σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά των άλλων ελληνικών τραπεζών.

Τα προ αποσβέσεων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 205,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 29,8%. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η περιορισμένη μείωση των μικτών αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως της τράπεζας κατά 10,8%. Η συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων επιβάρυνε τα οργανικά αποτελέσματα της τράπεζας με προβλέψεις, αυξημένες έναντι της προηγούμενης χρήσης κατά 23,3 εκατ. ευρώ.

Την οργανική κερδοφορία της τράπεζας επηρέασε θετικά η συγκρατημένη μεταβολή των εξόδων διαχείρισης, τα οποία αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 6,4%.

Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, το χαρτοφυλάκιο δανείων διευρύνθηκε κατά 7,7% και των καταθέσεων κατά 8,3%, ιδιαίτερα των καταθέσεων Ταμιευτηρίου (+10,3%) και Όψεως (+10,1%).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ